Водолази влизат в руската мина след взрива, убил 106-ма

Водолази влизат в руската мина след взрива, убил 106-ма
В издирвателните дейности в руската мина “Уляновска”, Керемовска област, където вчера избухна взрив на метан, се планира да бъдат привлечени водолази, съобщи “Интерфакс”  във вторник, позовавайки се на  сибирския регионален център на Министерството на извънредните ситуации на Русия. Това се налага заради информация за наличие на вода в района на търсенето.

В момента на взрива в шахтата, която е собственост на компанията "Южкузбасуголь",  са се намирали 203 човека, от тях 106 са загиналите, включително 20 души от ръководството на мината, 93-ма са спасени, останалите се издирват.

Според източници, сред загиналите има британски гражданин , представител на компанията IMC, която се е занимавала с оценка на въглищните запаси.

Роднините на загиналите ще получат обезщетение в размер между 1,3 и 2 млн. рубли на семейство. Следващите три дни са обявени за траурни в областта.

Проверки за безопасността са започнали във всички 60 мини в региона, съобщи РИА Новости. От Руския технически надзор информираха, че се разглеждат няколко причини за произшествието, сред които раздвижване на земните пластове и възможна грешка в проектирането. Инцидентът обаче не е предизвикан от технологически проблеми, тъй като последната комплексна проверка на шахтата е била на 15 март. Изключен е напълно и човешкият фактор, отбеляза ръководителят на Министерството по извънредните ситуации Сергей Шойгу.

Лично генералният прокурор на Русия Юрий Чайка пое разследването на инцидента в мината, както и делото по избухнал във вторник през нощта пожар в старчески дом в Краснодарска област, погубил 63 души.

В сградата е бил извършван основен ремонт, но неговите обитатели не са били преместени. Огънят обхванал първия етаж та сградата, тръгвайки от стаята, където са приключвали ремонтните дейности. Хората на втория етаж са се задушили от дима, който е отделял отровни газове заради панелите, с които са били обвити стените.

Сред загиналите има една медицинска сестра, 33-ма са били ранени. Сред причините за големия брой на жертвите се посочва отдалечеността на дома от населеното място. Най-близката пожарна се намирала на 50 км, въпреки че според разпорежданията това разстояние не трябва да превишава 3 км. Освен това голяма част от персонала на дома не е бил на работа.

Все още не е взето решение за обезщетяване на семействата на загиналите старци.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?