Военен парад за 75 години от падането на обсадата на Ленинград

Военен парад в чест на 75-годишнината от падането на нацистката обсада на Ленинград събра в неделя хиляди жители на днешен Санкт Петербург на Дворцовия площад в града въпреки температурите от минус 12 градуса. В рамките на тържеството маршируваха над 2.5 хиляди военнослужещи и представители на другите силови ведомство в страната, както и около 80 единици бойна и специална техника, предаде ТАСС.

Курсантите бяха облечени в униформи на военни и моряци от времето на 1940-те годиин, както и с оръжие от Великата отечествена война. През площада преминаха и знамена на различни формирования, участвали в боевете през годините на войната на различните фронтове. 

В парада участваше и легендарният танк Т-34, изиграл ключова роля в победата над нацистите и станал символ на смелостта и страданието на нацията по време на Втората световна  война. Освен историческо въоръжение, на парада беше показана и съвременна бойна техника, включително ракетни комплекси "Искандер-М". Парадът завърши с изпълнение на авиационна група за висш пилотаж, включваща шест изтребителя МиГ-29.

Тържествата обаче ще продължат през целя ден. Градът е украсен празнично, а покрай Нева има издигнати съоръжения, напомнящи на тези от времето на обсадата. Паметни плочи са разположени на ключови за удържането на града места.

За да почетат ветераните от войната, всички от присъстващите на церемонията носеха зелени лентички "Ленинградска победа", наподобяващи на цветовете на медала "За отбраната на Ленинград", каквито са връчени на 1.5 млн. души.

По повод годишнината от вдигането на блокадата руският президент Владимир Путин положи цветя пред паметника "Родината-майка" на Пискарьовското мемориално гробище. Той неведнъж е посещавал гробището в деня на годишнината от пробива на обсадата. По традиция Путин посещава и братската могила, където е погребан брат му Виктор, починал по време на обсадата. По това време братът на сегашния президент е на 1 годинка. Самият Путин е роден след края на войната, през 1952 г.

Путин полага цветя на могилата, в която е погребан и брат му

Кремъл съобщи днес, че президентът е подписал указ, с който се отпускат 150 милиона рубли (2.3 милиона долара) за създаването на нова експозиция в държавния музей на обсадата.

"Днес скърбим за загиналите при защитата на Ленинград, които с цената на живота си разкъсаха блокадата. Спомняме си за тези, които работеха в обсадения град, които, рискувайки всичко, доставяха хляб и лекарства по Пътя на живота", написа премиерът Дмитрий Медведев в социалните медии.

По повод годишнината от края на опустошителната блокада на Ленинград Германия дари 12 милиона евро за нуждите на болница и за създаването на руско-германски център, съобщиха външните министерства на двете страни в съвместно изявление.

"Уверени сме, че това доброволно действие ще подобри качеството на живота на оцелелите от блокадата и ще помогне за историческото помирение между народите на двете страни като основа за бъдещи двустранни отношения", се казва още в него.

Според различни оценки между 1 млн. и 1.5 млн. души загиват от глад, студ, бомбардировки и артилерийски обстрел по време на продължилата 872 дни блокада - от 8 септември 1941 г по 27 януари 1944 г., когато Червената армия отблъсква силите на Третия райх. По време на войната повечето жители са оцелявали с дажби от само 125 грама хляб на ден и каквато още храна са успеели да купят.

Споделяне

Още от Свят