Военни ще изготвят документи за реакция при кризи

Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия ще бъде създаден в София, съобщи заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова във вторник.

Центърът ще бъде разположен първоначално в помещения на ведомствения хотел "Шипка", а впоследствие ще бъде изградена самостоятелна сграда. Центърът няма да има оперативни задачи и възможности, каза Цветкова и поясни, че той ще подготвя експерти и ще се занимава с изготвянето на стратегически документи.

 

Цветкова не се съгласи с оценката на журналист, че държавата не се е справила добре с последните кризи, като заяви, че държавата не само се справя добре, но и имаме достатъчна възможност да предоставим добре подготвени специалисти, които биха могли да бъдат полезни не само на България, но и на другите държави от НАТО.

 

В центъра ще работят около 50 експерти, 27 от които ще бъдат от Министерството на отбраната. Международното участие предвижда до 10 представители от други държави. Структурата ще бъде междуведомствена и ангажира министерствата на вътрешните работи, на правосъдието, на образованието, на здравеопазването, БАН.

 

Финансирането е между участващите държави. Ще се използват вече съществуващи ресурси на Военната академия, както и на военния учебен комплекс "Чаралица".

Споделяне

Още от България