Военните без повишение на заплатите, но със същите социални привилегии

Военните без повишение на заплатите, но със същите социални привилегии
Министърът на отбраната Николай Младенов съобщи в четвъртък, че не очаква заплатите на военнослужещите да бъдат повишени догодина. Той също така не предвижда ревизия на законодателството, което осигурява социални придобивки за военните, макар според него не това да е основният мотив за работа в сферата на отбраната.

Младенов участва в тържественото отбелязване на празника на авиацията и българските ВВС в авиобаза Граф Игнатиево. Той за пореден път отбеляза тежкото финансово състояние на въоръжените сили, както и необходимостта от придобиването на нов боен самолет за армията.

Заплатите на военнослужещите бяха вдигнати осезаемо през последната година от управлението на тройната коалиция, когато министър бе Николай Цонев от НДСВ. Сред инициативите му за "вдигане на самочувствието на бойците" бе даването на привилегии при закупуване на ведомствени жилища, както и безплатни детски градини.

Социалната агенция на МО - за комфорт на близки до бившия министър

Младенов съобщи, че прокуратурата е започнала цялостна проверка на Изпълнителна агенция "Социални дейности на МО". Според министъра тази агенция била създадена за комфорт на един малък кръг от хора около бившия министър, които са живеели доста удобно.

Николай Цонев дълги години ръководеше агенцията, а след като стана министър я уедри, включвайки към нея агенцията "Военни клубове и информация".

След смяната на властта Николай Младенов освободи директора на "Социални дейности" Мери Саханджиева и обяви, че "не е логично една изпълнителна агенция, която трябва да носи приходи на МО, да има разходи 50 млн. лева и приходи към 10 млн. лева".

Мегаагенцията е с щат от 800 души.

Въпросът с изтребителите е на дневен ред

Военният министър отчете, че към 2012 г. изтича ресурсът на военните самолети, които България има и трябва много сериозно да се постави въпросът за придобиването на нова техника.

Закупуването на многоцелеви изтребители е един от приоритетите в модернизацията на армията. Това обаче продължава да се отлага с мотива, че няма пари. Стойността на проекта е над 1 млрд. лева.

В момента авиацията ни разчита на руските МиГ 29, чийто летателен ресурс бе удължен след ремонт, изпълнен от руската корпорация РСК-МиГ.

Само преди година обаче сегашният началник на отбраната и предишен шеф на Военновъздушните сили ген. Симеон Симеонов обяви, че БА може да разчита на старите изтребители МиГ-29 поне до 2029 г.

Ако сметката на Николай Младенов, че след три години изтича ресурсът на изтребителите е вярна, има опасност тогава да не можем да гарантираме въздушния си суверенитет.

Премиерът Бойко Борисов съобщи вече, че е възложил на военния министър и на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов да подготвят цялостна програма за превъоръжаване на армията.

Борисов също определи като спешен въпроса за закупуване на нови изтребители.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?