Военните моряци с по-малко дни "на море" заради бедните

Военноморските сили (ВМС) ще съкратят дните "на море", за да бъде покрито намаляването на бюджета на Министерството на отбраната с над 5 млн. лева, с които да се подпомогнат най-уязвимите групи в обществото, съобщи командващият ВМС контраадмирал Румен Николов.

Той обаче заяви, че към момента за военния флот няма да има сериозни проблеми заради икономиите.

Военният министър Тодор Тагарев от своя страна заяви, че намаляването на бюджета няма да доведе до съкращаване на служители. Според Тагарев икономиите ще дойдат от съкращаване на дейности, ограничаване на административните разходи и средствата за учения.

Министърът съобщи, че съкращенията в бюджета ще бъдат основна тема на програмен съвет, на който всички родове войски трябва да представят плановете си за действие.

Тагарев коментира още, че министерството би могло да попълва недостига на пари с продажба на имоти. Той коментира, че практиката в момента е те да бъдат предавани най-често на общините, без обаче в бюджета да влизат някакви средства.

Министърът на отбраната откри официално в понеделник нов интерактивен стрелбищен комплекс във Висшето военноморско училище /ВВМУ/ във Варна.

Тренажорът е снабден с 60 програми, включително за ситуации с освобождаване на заложници.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?