Военните: “Нещо става в държавата и не щем да сме изолирани”

Военните: “Нещо става в държавата и не щем да сме изолирани”

Нещо става в държавата и ние, като граждани в униформи, не желаем да сме изолирани. Това се носи неофициално сред военните среди. В понеделник след среща на председателя на Българската офицерска легия “Раковски” капитан Иван Милов с министъра на отбраната Николай Цонев стана ясно, че сред военнослужещите има настроения да се присъединят към протестите на полицаи и студенти.

Кап. Милов обясни, че не може да се говори за протест на военнослужещите, тъй като по закон това им е забранено, но в същото време лаконично припомни, че "пушенето" е патент на армейците, които са достатъчно изобретателни, за да измислят подходящ законен начин да изразят мнението си.

В най-скоро време предстоят срещи на представители на легията с недоволни служители на МВР и студентите, които протестираха през декември и предстои да участват в протеста на 14 януари.

На първо време военните щели да помогнат на полицаите да разрешат своите проблеми и да ги "научат" как да водят диалог с ресорния си министър, но "оставят вратичка" и да ги подкрепят.

След срещата със студентите пък легията щяла излезе с декларация за "това, което ще се случи на 14 януари" – готвеният от различни съсловия протест пред сградата на Народното събрание.

От своя страна министърът на отбраната Николай Цонев се отнесе сдържано към “бунтарските” настроения сред военните и заяви, че “легия "Раковски” има послания към обществото извън МО, които не бих искал да коментирам”. Според министъра гражданските сдружения имат право да отправят послания и препоръки и да се срещат с други граждански сдружения".

Военните напират да влязат в парламента

На срещата с Николай Цонев представителите на легията са поискали в новия Закон за отбраната да бъде регламентирана възможността военнослужещите да се кандидатират за изборни длъжности. Според кап. Милов, ако те бъдат избрани, например, за депутати, или пък за кметове, за срока на мандата им трябвало да излизат в неплатен отпуск. След това можели да се върнат в поделенията.

В момента военните могат да се включат в изборна надпревара, ако преди това напуснат структурите на армията.

Идеята на Милов е с навлизане на хората с пагони в парламента да си осигурят лоби, което да подготвя законите, свързани с отбраната.

Легия "Раковски" настоява още в новия Закон за отбрана да бъде намалена възрастта за пенсиониране на полковник, подполковник, и майор от 55 години съответно на 52, 51, 50 години.

Легията очаква тези предложения да бъдат внесени при обсъждането на закона в парламентарната комисия по отбрана. Ако това не стане обаче, ще се разчита предложенията да бъдат вкарани от депутати.

Министър Цонев лаконично посочи, че идеите за промени в закона “сериозно са го изненадали”.

Военните имат готовност да отнесат исканията си и до Европейския съюз. Това щяло да стане чрез европейската организация на военните сдружения – ЕВРОМИЛ, която е наблюдаващ член на Съвета на Европа и в която легията членува.

В края на декември от легията се зарекоха да намерят подходяща форма за протест, ако Законът за отбрана не влезе във военната комисия до 16 януари. В понеделник Цонев съобщи обаче, че това щяло да стане дори ден по-рано и на военните нямало да им се наложи да протестират.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?