Военният министър даде част от казармата в центъра на Благоевград за парк

Министерството на отбраната се е съгласило 50 дка от терена на казармата в центъра на Благоевград да бъде отдаден за изграждането на парк.

Военният министър Николай Цонев съобщи във вторник, че общината ще компенсира министерството с изработването на инфраструктура за имота. Паркът ще продължи да бъде държавна собственост и ще бъде изграден от общината.

Кметът Костадин Паскалев разясни пред Mediapool, че е постигнато съгласие съвместна комисия на МО и на общината да направи Подробен устройствен план на имота, който ще бъде разделен на три парцела – за казарма, парк и терен за строителството на жилищни сгради.

Имотът бе поискан от Паскалев (БСП) преди повече от година, но Министерството на отбраната първоначално обяви, че не е склонно да отстъпи имота, тъй като Генералният щаб планираше да премести там поделения от други градове.

"Стигнахме до едно изключително разумно съгласие. Министерството на отбраната и аз лично винаги сме показвали, че когато отсреща има достоен партньор и може да се води диалог, винаги може да се намери решение на проблемите и задачите, които стоят пред нас", заяви Николай Цонев.

Той съобщи, че върху част от казармения имот ще бъдат построени жилища с обща площ около 30-40 хиляди квадратни метра.

След встъпването си в длъжност Цонев се зарече да прекрати безвъзмездното предоставяне на военни имоти на общините и това доведе до ред скандали с пловдивския градоначалник Славчо Атанасов (ВМРО). Министърът обаче демонстрира желание за разрешаване на казуса в Благоевград.

Пловдивската управа иска от МО стадион "Ботев", сградата на бившия щаб на Втора армия, който се намира в центъра на града и други.

В Пловдив, освен с общината, неотдавна военният министър влезе в имотен спор и с университета "Паисий Хилендарски". Учебното заведение настояваше да получи от МО два армейски имота с отпаднала необходимост в района на учебното заведение и в крайна сметка ги получи. Това стана обаче, след като Министерството на образованието и науката осигури 4 млн. лева за ведомството на Николай Цонев. Преди това пловдивски студенти излязоха на протест срещу имотната политиката на МО.

Споделяне

Още от България