Военният министър омекна към президента и го оневини за безобразията в армията

Военният министър омекна към президента и го оневини за безобразията в армията

Военният министър Аню Ангелов се отрече от критиките си към президента Георги Първанов, че е можел да направи "повече" като върховен главнокомандващ, за да предотврати лошото управление в отбраната при последните две правителства.

В сряда Първанов връчи пагоните на удостоените с висши звания офицери, след което прие министъра на отбраната. След разговорите от думите на Ангелов стана ясно, че Първанов се е оправдал с липсата на законови правомощия за контрол в сектора. Първанов ″вероятно″ не е бил информиран за нередностите, коментира министърът.

Преди два дни Аню Ангелов бе на мнение, че с правото си на обръщения и изявления държавният глава би могъл да разкрие някои неща, които са били факт през изминалите 8 години. Премиерът Бойко Борисов също повдигна въпроса дали Първанов като върховен главнокомандващ "си е мръднал пръста да спре източването на армията".

Независимо от разкритията за огромни злоупотреби в областта на отбраната и през двата си мандата като президент Първанов не е изразявал тревога, въпреки че в екипа му от съветници има генерали. В момента началник на политическия му кабинет е бившият началник на Генералния щаб ген. Никола Колев, а съветник по военната сигурност е контрадмирал Николай Николов. Освен тях президентът има и неформални възможности за получаване на информация.

Сега стана ясно, че министър Ангелов се е ангажирал винаги, когато има важни неща, да информира президента.

На срещата министърът е запознал Първанов със затрудненията при покриването на плащанията по големите договори за модернизация на армията.

Първанов е подчертал необходимостта от продължаване на модернизацията въпреки тежестите на кризата, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По-рано в сряда Аню Ангелов бе по-радикален и се зарече ″да се сложи край на фантазирането″ и изрази амбицията да бъде завършена реформата в армията в рамките на правителствения мандат.

По повод на стоте дни, откакто е начело на военното министерство, Ангелов съобщи пред журналисти, че "цепи стотинката на две" и очаква "болезнен отзвук" при планираните съкращения.

Той вече анонсира 30-процентно свиване на администрацията и на висшите командни звена, но не потвърди дали е възможно числеността на армията да намалее с до 10 хиляди души. Това ще бъде изложено в бяла книга за отбраната и въоръжените сили, която трябва да бъде одобрена от парламента през септември.

"За мен е важно как ще се изпълняват задачите, а не числото", посочи Аню Ангелов. В момента българската армия брои 32 000 души, като има и незаети щатове. Според експерти от НАТО обаче няма проблем тя да бъде свита значително.

Срещу съкращенията в армията традиционно се обявява президентът и върховен главнокомандващ Георги Първанов, който преди години определи 45 000 души като санитарен минимум за числеността на армията. По време на срещата Първанов не е коментирал предстоящите съкращения.

Според военния министър трябва да се прекрати практиката да се представя "желаното за действително и да се фантазира за въоръжение″, а е необходимо реалистично да се оцени какво може да бъде постигнато с наличните средства.

Министърът съобщи още, че всички обществени поръчки вече минават лично през него и само той разрешавал къде и за какво да се харчи, но нямало опасност работата да бъде блокирана, тъй като действал експедитивно, а и имал дълъг работен ден.

Споделяне

Още от България