Военният министър се оплаква от бойкот на Генщаба

Има конфликт между политическото и военното ръководство на армията, разкри лидерът на СДС Надежда Михайлова след днешния Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) при президента.

Лидерът на дясната опозиция Надежда Михайлова определи като тревожен факта, че в доклада на военния министър Николай Свинаров за готовността ни за членство в НАТО се говори за "скрита или полуявна" съпротива за Стратегическия преглед на отбраната и за "бойкотиране" на целите му, без да се казва обаче кой носи политическа отговорност за това.

Свинаров не участва в заседанието при президента, защото е на посещение в Дубай.

Според Михайлова отсъствието му е "израз на незаинтересованост и липса на политическа воля". По думите ѝ това принуждавало шефа на Генералния щаб ген. Никола Колев "да заема позиции по несвойствени за естеството на неговата работа въпроси". Тя поискала обяснение кой бойкотира прегледа, но не получила отговор и от зам.министър Илко Димитров.

За Михайлова тази ситуация означава, че има конфликт между политическото и оперативното ръководство на военните сили.

Източници от министерството обясниха, че скандалите между Свинаров и Генщаба са заради необходимостта да се съкратят дублиращи се структури в цивилното и военното ръководство на армията. Според същите източници, с помощта на президента Първанов ген. Колев е надвил да опази звената в Генщаба.

Михайлова подчерта, че министър-председателят Симеон Сакскобургготски не е взел нито веднъж думата по време на двучасовото заседание, а "той е човекът, който носи пряка отговорност за сигурността на страната".

Недоволство от отсъствието не само на Свинаров, но и на вътрешния министър Георги Петканов изрази и лидерът на БСП Сергей Станишев.

КСНС днес е обсъдил само военнополитическите аспекти на присъединяването ни към алианса, а въпросът за антитерористичните мерки е отложен за следващата седмица.

Според Михайлова е безсмислено да се правят консултативни съвети, без да се стига до съгласие около дневния ред на сигурността. Ако целта е само да се обменя информация, то докладите могат да се получават и по пощата, коментира тя.

"Проблемът на присъединяването ни към НАТО е, че до момента България не е изработила обща стратегия за това как ще протича сътрудничеството ни с алианса", посочи лидерът на СДС Надежда Михайлова. СДС настоява да се приеме цялостна стратегия, която да съдържа списък от мерки и график за реформи в сектора за сигурност както на законово, така и на организационно и ресурсно ниво, обясни лидерът на партията.

Членството ни в НАТО налага актуализация на Концепцията на България за национална сигурност, както и на Военната доктрина, обяви след заседанието президентът Георги Първанов.

Макар оценката за хода на военната реформа да е положителна като цяло, институциите не трябвало да си затварят очите пред съществуващите проблеми. Те били описани в докладите на министъра на отбраната Николай Свинаров и на началника на Генералния щаб Николай Колев.

За пример президентът даде необходимостта от законодателни решения, свързани с искания на военните по закона за държавната собственост, закона за пътищата. Все още няма закони за управление на кризи и за специалните сили.

Лидерът на БСП Сергей Станишев е поставил от името на левицата въпроса за развитието на военнопромишления комплекс в контекста на модернизацията на армията. Други въпроси, които трябва да получат отговор, според него са финансирането на българската армия и на мисиите ни в чужбина.

Министърът на финансите Милен Велчев е потвърдил, че средствата за отбрана като дял от БВП се запазва непроменен в бюджета, предвидени са и средства за инвестиционни проекти на армията ни, както и за социална адаптация на военнослужещите.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?