Военният министър заобиколи Първанов с назначение на пенсиониран полковник

Военният министър заобиколи Първанов с назначение на пенсиониран полковник
Скандалът между президента и военния министър Аню Ангелов за военното разузнаване завърши със заобикалянето на върховния главнокомандващ Георги Първанов. Ангелов очаквано назначи за изпълняващ длъжността директор на служба “Военна информация“ към МО цивилно лице.

Това е Веселин Иванов, който неотдавна бе назначен от министъра за зам.-директор на службата. Toва назначение не изискваше съгласуване с президента и негов указ, именно защото става дума за цивилен. Веселин Иванов е полковник от резерва, бивш военен аташе в Гърция.

Министър Аню Ангелов съобщи в сряда, че започва ревизия на службата. Комисия ще провери активите, пасивите, пътя на финансовите потоци, как са харчени средства и за какво от 2000-та година насам. Ще бъде привлечена и държавната финансова инспекция.

"Целта ми е хората, които работят в службата, да бъдат спокойни, че всичко при тях е така, както трябва", заяви Ангелов.

Още в началото на спора с Първанов Ангелов сравни военното разузнаване с "черна кутия", в която не може да влезе никой, дори и ДАНС, и обяви, че ще проведе ревизия. Ангелов заяви, че държи военното разузнаване да бъде поето от външен човек, докато Първанов се обяви за "приемственост".

"Веселин Иванов е човек и от системата, и не от системата. Той е работил там много години, след което е бил пенсиониран", коментира Ангелов.

Другите двама заместник-директори в службата бяха изпълняващият длъжността директор до момента ген. Детелин Мажгуров и полковник Венцислав Истатков, който по неофициална информация се ползва с подкрепата на президента Георги Първанов.

Ангелов съобщи, че Истатков остава заместник-директор и кадровият спор с Първанов няма да му се отрази по никакъв начин.

Кадровите противоречия между Аню Ангелов и Георги Първанов излязоха публично преди армейските висши назначения през май, когато министърът отказа да повиши съветника на Първанов по военната сигурност Николай Николов. След това Първанов отхвърли две кандидатури на правителството за началник на военното разузнаване – ген. Динчо Карамунчев и комодор Валентин Гагашев.

Кадровият сблъсък премина през различни перипетии, като военният министър дори заплаши президента да го лиши от някои негови правомощия и го посъветва да търси в администрацията си непочтени хора.

Преди две седмици правителството оттегли кандидатурата на Гагашев и го предложи за зам.-командващ на Съвместното оперативно командване, а Ангелов обяви, че ще назначи за изпълняващ длъжността директор на "Военна информация" някой от заместниците.

Така Ангелов заобиколи Първанов, но остава отворен въпросът как ще правителството и президентът ще договарят следващите назначения в армият

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?