Военният шеф на Хамас е убит при израелски въздушен удар

Шефът на военното крило на Хамас бе убит, след като колата му бе поразена при израелски въздушен удар, съобщи ислямистката групировка, която контролира ивицата Газа.

 

Според говорител на Хамас, цитиран от Ройтерс, Ахмед ал Джабари, командващ Бригадите на Изеддин ал Касам, загинал заедно с друг пътник, когато автомобилът им бил ударен от израелска ракета.

 

Израелската служба за вътрешно разузнаване Шин Бет потвърди, че е извършила атаката и поясни, че е убила Джабари заради "десетгодишната му терористична дейност."

 

Израелската армия заяви, че убийството на Джабари бележи началото на "по-широка операция" в ивицата Газа.

 

"След извършените в последните дни ракетни нападения срещу Израел главнокомандващият армията реши да разпореди операция срещу терористичните организации в Газа - Хамас, Ислямски джихад и други организации", заяви армията.

 

Джабари беше най-висшият служител на Хамас, убит след израелската военна операция в Газа преди четири години. Той дълго време беше начело в израелския списък с най-издирваните лица и беше прочут в Израел, който го обвиняваше за редица нападения, включително отвличането на израелския войник Гилад Шалит през 2006 г.

 

Въоръженото крило на Хамас обяви, че израелският въздушен удар е "отворил вратите на ада" и ще "продължи по пътя на съпротивата".

 

САЩ от своя страна коментираха, че "следят отблизо "развитието на обстановката и подкрепят правото на Израел "да се защитава срещу тероризма".

 

"Ние сме в течение и следим ситуацията отблизо. Солидарни сме със своя израелски партньор в неговото право да се защитава срещу тероризма", посочи пред Франс прес подполковник Стивън Уорън, говорител на Пентагона.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят