Военното министерство ще праща резервисти в мисии зад граница

Военното министерство ще праща резервисти в мисии зад граница

Министерството на отбраната възнамерява да изпраща резервисти в операции зад граница. Това ще стане възможно с приемането на Закона за резерва, който се очаква да влезе в сила от началото на 2012 година, съобщи военният министър Аню Ангелов в четвъртък.

Законът за резерва ще бъде приет в изпълнение на Бялата книга за развитието на въоръжените сили. Според нея въоръжените сили ще бъдат съкратени от 44 100 в момента на до не по-малко от 37 000 през 2014 година. Само армията ще бъде съкратена от 34 500 в момента до не по-малко от 26 000 след четири години. Планирано е обаче да бъдат привлечени до 3000 резервисти.

Ангелов обясни, че проектозаконът за резерва ще влезе за обсъждане в началото на следващата година. Според изчисленията на ведомството издръжката на 3000 резервисти ще струва 10-12 млн. лева годишно. Тази сума е два-два и половина пъти по-малка от сумата, която би била необходима поддържането на същия този състав на активна служба.

Само за подписването на договора с МО, резервистът ще вземе една заплата и половина на година отговаряща на чина, който ще получи.

"Някои могат да получават и две заплати, ако изкажат готовност да участват в мисии. Ще има опция резервисти да участват в мисии. Резервистите ще бъдат преписани към съответни поделения. Ако неговото щатно поделение бъде избрано за участие в операции, ще бъде извикан и той и ще бъде задължен на базата на договора да участва в мисията", обясни Ангелов.

Предвидено е да се заплащат и обезщетения на работодателите за времето, в което служителите им се викат. Ще се заплаща и част от евентуално обучение и наемането на техни заместници в съответното предприятие, ако бъдат извикани за по-дълго време.

Военният министър съобщи още, че в кратък срок ще отпадне наредбата, която не позволява жени да служат в Националната гвардейска част. Заради отказа да бъдат допуснати дами до представителната част, срещу МО има заведени дела.

Официално от МО твърдят, че жените не се допускат до тази длъжност по здравословни причини. Габриела Гълъбова и Елена Кръстева, които съдят министерството, обаче обясниха наскоро, че в аналогични структури в други страни се допускат жени.

Военното министерство съобщи наскоро за нарасналия интерес на жените към армията. Процентът им вече е достигнал 12, докато в другите страни членки на НАТО и ЕС той е между 8 и 10 на сто.

Споделяне

Още от България