Нов опит

Военното предприятие "НИТИ" в Казанлък се продава за 3.6 млн. лв.

Офшорки и специално създадени за целта фирми няма да бъдат допускани до конкурса

Военното предприятие "НИТИ" в Казанлък се продава за 3.6 млн. лв.

Държавата ще направи пореден опит за продажба на военното предприятие "НИТИ" в Казанлък за 3.6 млн. лв., съобщи Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).

Държавното предприятие се продава изцяло чрез конкурс. Депозитът за участие е 10% от обявената минимална цена, като срокът за подаване на обвързващи оферти е 17 часа на 27 юли 2015 г. Конкурсната документация, без информационния меморандум, струва 2000 лв. с ДДС и може да бъде купена до 4 май в сградата на АПСК.

Най-големите активи на държавната фирма са лиценза за внос и износ на специална отбранителна продукция и удостоверението за регистрация за трансфер на продукти, свързани с отбраната. Валидността и на двата документа е до 14 май 2019 г. Компанията има сертификат за светеща парашутна мишена, който е валиден до 30 май 2016 г.

Изискванията - без офшорни фирми

До участие в конкурса няма да се допускат офшорни фирми, както и дружества създадени специално за участие в търга. Не могат да участват и компании, които имат задължения към държавния бюджет, както и осъдени за банкрут.

Изисква се кандидатите да са от военната индустрия и да имат да са на печалба през последните две години.

Освен това те трябва да имат разрешение за достъп до информация с ниво на класификация "Секретно" или удостоверение за сигурност, съгласно закона за защита на класифицираната информация.

Трети опит за продажба

Това е трети опит за продажба на държавната военна фирма. Предишните са били неуспешни, сочи справка в сайта на АПСК.

През 2008 г. петима кандидати са купили документи за участие - "НИТИ - инженеринг", "Енергоремонт - МК", "Берета трейдинг", "Гама инвест" и "Арсенал". Тогава 100% от военната компания е била предложена за 6.1 млн. лв. начална цена, но въпреки първоначалния интерес на търга, купувачи не са се явили.

Впоследствие АПСК обявява нова процедура за нова оценка и беше изготвен отново план за продажба.

"НИТИ" е съкращение на "Наука, изследвания, технологии, инженеринг". Държавната фирма произвежда противотанкови мини, електронен взривател последно поколение, дистанционни взриватели и запалки, тренажорни системи и стрелково оръжие. В годините на конверсията фирмата се е ориентирала към разработване и производство на изделия с гражданско и специално предназначение, сред които ловно и спортно оръжие и боеприпаси за тях, сферични и високоенергийни барути, пиротехнически изделия и сигнални средства и специални средства за самозащита, сатава ясно от сайта на "НИТИ".

Последният публикуван финансов отчет на компанията в Търговския регистър е за 2013 г. Според него активите на "НИТИ" възлизат на близо 4 млн. лв. - основно земя и сгради в Казанлък. Приходите на дружеството са били общо 2.7 млн. лв., като само от продажби на продукция възлизат на 1.36 млн. лв., което е ръст от 27% за годината. Печалбата на дружеството е 1.13 млн. лв. при 1.56 млн. лв. за 2012 г.

Причината положителният резултат да е близо до оборота са извънредните и други приходи, отчетени през двете години. В края на 2013 г. НИТИ има 1.3 млн. лв. задължения, от които основната част са данъчни и осигурителни. Всички са били със срок на погасяване 12 месеца, т.е. до края на 2014 г. В периода 2009 – 2011 г. "НИТИ" е било на загуба.

Според информацията на АПСК около 95% от продажбите са от износ. Предприятието ползва терени около Казанлък, които обаче през 2010 г. са отредени от съда за собственост на "Арсенал". Има и производствени сгради, лаборатории, електрическа централа, полигон заедно с оборудване и машини.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес