Волен Сидеров предложи държавата да вземе 34% от ЧЕЗ

Лидерът на Атака: Делян Добрев е незаконен депутат

Волен Сидеров предложи държавата да вземе 34% от ЧЕЗ

"Какво може да направим? Да нападнем Чехия ли?" Така, без да коментира по същество сделката за ЧЕЗ, която доведе до оставката на енергийния министър, лидерът на “Атака” и съпредседател на Обединените патриоти Волен Сидеров отговори на въпрос за продажбата на електроразпределителното дружество.

Сидеров предпочете да се впусне в припомняния как още през 2004 г. коментирал темата. И още тогава определил продажбата на "българското енерго на чужди компании като колонизация". "Това стана през 2005-2009 г. с премиер Сергей Станишев".

“Къде беше тогава Корнелия Нинова",попита той. И допълни, че социалистите сега предлагали неговата идея за придобиване на дружеството от държавата.

След което съобщи, че ще подготви промяна в закона, "с която държавата да придобие блокиращата квота от 34%. Ако има съгласие, да стане – 100%".

ГЕРБ казват ние сме дясна пратия, пазарна икономика. аз ще предложа това, нямам какво друго да направя, допълни той.

Сидеров щял да внесе в деловодството предожението и да види как ще реагират БСП и ГЕРБ.

Той не коментира и оставката на енергийната министърка Теменужка Петкова с аргумента, че не е разговарял с нея, но тя вероятно имала своите мотиви.

“Не е фатално, важното е да се върви напред. Новият министър на енергетиката ще бъде предложен от премиера, това е негово право", заключи Сидеров.

Далеч по-словоохотлив лидерът на Атака бе по повод коалиционните отношения, които миналата седмица след криза уж заздрави на среща за кафе с председателя на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов.

Сидеров коментира идеята на депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев мнозинството в НС да замени Атака с Воля. По думите му Добрев “е най-уникалният случай в българския парламентаризъм – депутат в оставка”. “Той си подаде оставката, Конституционният съд каза ясно, че тази оставка трябва да бъде приета, след което той се вкопчи в парламента и сега стои незаконен депутат”, обясни Сидеров.

“Като какъв се изказва като дава такива предложени? Ако е от името на ГЕРБ, ръководството на ГЕРБ да потвърди неговите думи. Ако се изказва самостоятелно, то тогава трябва да напусне парламента, той няма право да се изказва за нещо, което е сключено като коалиционно споразумение. А той размества партии. Не знам какво го движи този млад човек. Ръководството на ГЕРБ трябва да вземе отношение”, заяви Сидеров. “Изобщо не ме интересува какво смята Делян Добрев, той не е фактор”, подчерта Сидеров.

Лидерът на “Атака” даде за пример Истанбулската конвенция, която хората на Сидеров категорично отхвърлят.

“Ръководството на ГЕРБ си беше подготвило гласуване, което дори без нашите гласове, тази конвенция да мине. Слава Богу лидерът на ГЕРБ осъзна, че това не е добре за тях”, коментира Сидеров.

Относно споровете с партньорите за Народния съд, Банско, самолетите за военните, Сидеров заяви, че той им отправя “дружеска критика”. “Аз много съм патил в политиката и затова съм длъжен да им посочвам на партньорите си изкушенията и опасностите. Аз играя ролята на този, който ги насочва към истинските неща. В политиката трябва да правиш верните неща, защото хората иначе ще те заплюят", коментира Сидеров.

Той коментира и отношенията вътре в националистическата коалиция.

Според него "Атака" можела пак и самостоятелно да влезе в НС, както го била правила и преди. Но призова да не се цепят, защото предстоящите евроизбори били сложни и ако не били обединени, можели да останат с нулев резултат. Вече се появиха сигнали, че НФСБ и ВМРО може да не се явят заедно на изборите за европарламент.

"Мога и пак да вляза самостоятелно в парламента, ако се разтурим като коалиция. На мнение съм, че не трябва да се цепим на следващите избори, каквите и да са те. По ред се падат евроизборите и ако не сме обединени, ще постигнем нулев резлутат, и ще кажат: тези се сриват. Трябва въпреки различията в характерите  и други особености, да бъдем заедно", поиска той.

Споделяне

Още от България