Волфганг Шойбле има интерес да оглави Еврогрупата

Волфганг Шойбле има интерес да оглави Еврогрупата

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле потвърди интереса си към председателството на Еврогрупата, включваща министрите на финансите на страните от еврозоната, предадоха световните агенции в неделя.

"В качеството си на германски министър на финансите, съм длъжен да се ангажирам силно по един или друг начин в работата на Еврогрупата. Ето защо не твърдя, че в никакъв случай не мога да поема председателския ѝ пост, както направиха вече други", посочи Шойбле пред германския в. "Велт ам зонтаг".

"Това, което ме интересува преди всичко, е Еврогрупата да продължи да изпълнява задълженията си, както го правеше под председателството на Жан-Клод Юнкер", подчерта Шойбле.

"Не съм чул някои от колегите ми да е казал: "Боже, нека който и да е да оглави Еврогрупата, но само да не е Шойбле". Това означава, че те си казват: "Този вариант не е лош". Но нека да изчакаме продължението", посочи министърът, като остави по този начин на държавните и правителствените глави на страните от еврозоната да дискутират този въпрос.

Шефът на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер обяви вече, че подкрепя идеята Шойбле да го наследи на лидерския пост. Германският канцлер Ангела Меркел също засвидетелства подкрепата си.

Юнкер обяви отдавна, че няма да се бори за нов мандат, след като неговият ще приключи в края на юни. Той заема поста от 2005 г.

В същото интервю по повод бъдещето на еврото Шойбле заяви, че има доверие в него и че след 10 години всички членове на ЕС ще са приели общата валута.

"ЕС ще бъде и по-голям от днес и може би в него ще влязат и Норвегия, и Швейцария", прогнозира министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа