Връщат надбавките за всички деца

По-високи надбавки за всички деца, независимо от доходите на родителите им, обеща социалният министър Христина Христова пред Националния съвет на НДСВ в понеделник. През 2003 г. държавата наложи ограничения при получаването на месечните надбавки от 18 лв. на дете. Направихме това заради изискванията на международните финансови институции и заради наследения празен бюджет на Министерството на труда и социалната политика, обясни Христова.

Тогава ограничителна мярка бе оправдана, но междувременно се получи изкривяване на намеренията ни и детската добавка се трансформира в социална помощ, призна социалният министър.

Сега държавата ни може да се позволи всяко българско дете да получи по-голяма сума, каза Христова и посочи, че това е належащо заради обезпокоителната демографска криза у нас.

Това решение на НДСВ било обосновано и от допитване, проведено сред хората, което показало, че най.много се подкрепят мерките, насочени към децата. Следват ги като приоритети хората с увреждания, младите семейства и самотните възрастни хора, посочи Христова.

Споделяне

Още от България