Връщат уволнения зам.министър Мехмед Джафер за съветник в отбраната

Уволненият заради скандала със сирийската сделка на ТЕРЕМ бивш заместник-министър на отбраната Мехмед Джафер ще се върне в министерството, съобщи БТА. Това каза пред журналисти областният управител на Разград Бехчет Сюлейман. Според него Джафер щял да бъде назначен за личен съветник на военния министър Свинаров. Връщането му било договорено между коалиционните партньори, призна Сюлейман.

Имаше разговори за това да стана съветник в Министерството на отбраната при обсъждането на кандидатурата на Неджми Али за заместник-министър, потвърди Мехмед Джафер. Официално той щял да бъде прикрепен към персонала на приемника си Али, който на 30 април пое поста от управленската квота на ДПС. Джафер, чието назначение още не е факт, очаква да му бъдат поверени съветнически функции в областта на икономиката.

Водени са разговори Джафер, който е вещ в икономическите въпроси, да продължи да съветва военното министерство, потвърди пред mediapool.bg и пресаташето на ведомството Румяна Стругарова. Решение за назначаване няма, въпросът не е актуален, каза тя. Това обаче не пречело Джафер да съветва приемника си Али.

В момента Мехмед Джафер е съветник по проблемите на отбраната на лидера на ДПС Ахмед Доган, твърдят депутати.

Джафер напусна зам.-министерския пост в началото на т.г. заедно с колегата си Георги Пасков. Двамата поеха политическата отговорност заради нелегалния износ на стоки с възможна двойна употреба за ембаргова държава от търговищкия клон на ТЕРЕМ. Джафер, който тогава оглавяваше Надзорния съвет на държавната фирма, бе освободен по решение на кабинета. Изпълнителният директор на дружеството Владо Владов бе уволнен и даден на прокуратурата.

Оръжейният скандал в София избухна десетина дни преди срещата на НАТО в Прага на 21 ноември м.г., където бе отправена официална покана към България и още 6 държави да се присъединят към алианса.

След като американската страна намекна за необходимостта да се поеме политическа отговорност на по-високо ниво, се заговори за оставката на самия военен министър. Вместо това обаче, на 12 май т.г. Свинаров обяви, че изпълнителният директор на ТЕРЕМ Петър Казанджиев ще бъде махнат заради слаб мениджмънт и нерешените социални проблеми на държавното предприятие. Според източници от МО на негово място ще бъде назначен Любомир Тодоров, шеф на държавната фирма за търговия с оръжие Тератон, дългогодишен служител на Кинтекс.

Министър Свинаров каза, че за председател на Съвета на директорите ще бъде назначен Тодор Тагарев, директор програми на Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана към БАН. Досега постът заемаше Димитър Иванов. От Съвета на директорите ще бъде махнат и Светлозар Асенов. Неговото място най-вероятно ще бъде заето от ген. Атанас Запрянов, зам.-началник на Генералния щаб.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?