Време на силните мъже и демокрацията с мускули

Заглавия като "Бивш бодигард спечели изборите в България" продължава да изобилстват в британските медии, но повечето издания вече посочват, че Бойко Борисов сега ще трябва да изпълни не само обещанията за борба с корупцията, но ще наследи и страна, изправена пред сериозни икономически трудности.

"Настана ерата на силните мъже", обявява британският вестник "Таймс" за изхода от изборите в България. Вестникът, цитиран от Дойче веле, посочва, че външният министър на Израел е бил охранител в бар, а премиерът на Русия е трениран от КГБ състезател по джудо. Сега и България си има за предполагаем лидер бивш треньор на националния отбор по карате, се казва в статията. Но защо в разгара на най-тежката икономическа криза в страната след падането на комунизма българите избраха човек, чийто основен професионален опит е да бъде бодигард, пита "Таймс".

Всекидневникът подробно припомня биографията на Бойко Борисов - от пожарникар, собственик на охранителна фирма, занимавала се със събиране на дългове, бронирани коли и охрана на богати хора, бодигард на опозорения комунистически шеф Тодор Живков, до влизането му в политиката с помощта на Симеон Сакскобургготски. Не е точно биография на костюмиран мениджър, възкликва "Таймс".

Българите обаче явно са изчислили, че ако си в периферията на Европа, за да оцелееш по време на криза ти е нужна съвкупност от умения. Г-н Борисов изглежда е готов да обърне за помощ към МВФ - стъпка, която не искаха да предприемат отиващите си социалисти. А щом дойде екипът на фонда, управлението на икономиката ще бъде оставено на технократите. Тогава задачата на политици като Бойко Борисов ще бъде да убедят страната да затегне още повече коланите, коментира "Таймс".

Изданието изтъква, че по този начин новият премиер ще може изцяло да се съсредоточи върху борбата с корупцията. А там има какво да се прави, изтъква "Таймс". Вестникът пише, че в България на политиците не се гледа като на класа, която може да се справи с икономическата криза. Те са смятани по-скоро за защитници на определени икономически интереси. Така че вероятно българите са взели правилното решение. Вероятно е настъпило времето на силните мъже и на демокрацията с мускули. Да се надяваме само, че те няма да забравят за думата демокрация в това словосъчетание, пожелава "Таймс".

Бъдещият премиер на България обеща да се справи с корупцията и да преразгледа бюджета, съобщава и "Файненшъл таймс". Вестникът отбелязва, че от Бойко Борисов се очаква много. Той ще трябва да се справи и с рецесията в България - най-бедната държава в ЕС, чиято икономика се очаква да се свие с 3 процента тази година, пише "Файненшъл таймс".

Споделяне

Още от България