Всеки десети хърватски лекар замесен в корупционната афера "Хипократ"

Хърватските власти започнаха разпити на задържаните при вчерашната операция "Хипократ" на прокуратурата и службата за борба с организираната престъпност и корупцията УСКОК, предаде агенция МИА.

В резултат на операцията вчера бяха задържани цялата администрация на фармацевтичната компания Фармал от северния хърватски град Лудбрег, 26 сътрудници на компанията и 50 лекари, срещу които ще бъдат внесени наказателни искове.

Министърът на здравеопазването Райко Остоич потвърди, че се разследват 350 лекари на обща практика, или малко под 10 процента от общия брой на лекарите в страната, който се движи около 4500.

Съществуват основателни подозрения, че компания Фармал е подкупвала лекари и аптекари да предписват на пациентите нейни медикаменти, като им давала "комисиона" 10 процента от предписаните или продадени лекарства.

Хърватският в. "Слободна Далмация" посочи, че разследването може да се разшири и в Германия, тъй като компания Фармал е клон на германската фармацевтична фирма Дермафарм и има доказателства, че германците са стимулирали и финансирали практиката на "комисионите". Според изданието Фармал е харчел за подкупи на лекарите около 14 милиона куни (1,86 милиона евро) годишно, като освен пари лекарите са получавали части за коли, телевизори, мебели и екскурзии.

"Слободна Далмация" пише, че с изписването на медикаментите по искане на фармацевтичната фирма, а не според нуждите на пациентите, лекарите са причинили ненужни разходи на здравната каса, които тепърва ще се изчисляват, но се предполага, че възлизат на над 500 милиона куни (над 66 милиона евро) годишно.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?