Всеки пети българин е плащал подкуп за здравна услуга в Covid-кризата

Всеки пети българин е плащал подкуп за здравна услуга в Covid-кризата

Почти една трета от жителите на ЕС са разчитали на лични връзки при достъпа до здравни услуги време на Covid кризата, а около една пета от гражданите на Румъния, България, Унгария и Литва са платили подкуп за подобни услуги. Това разкрива проучване на "Трансперънси Интернешънъл", цитирано от в. "Гардиън".

В 27-те страни от ЕС близо две трети (62%) от 40 000 анкетирани в проучването посочват, че корупцията в правителството им е сериозен проблем, а три четвърти (76%) заявяват, че ситуацията е в стагнация или се влошава, отбелязва още вестникът.

Авторите на доклада "Глобален барометър на корупцията - ЕС" заявяват, че разкритията са тревожни с оглед на подготовката на общността да отдели милиарди евро за възстановяване от епидемията.

Докладът обрисува и картина на недоволство от "топлите" отношения между големия бизнес и правителствата, както и висока степен на пряко участие на граждани в корупционни практики с цел достъп до публични услуги.

Най-висок дял на хора, които казват, че са дали подкуп, за да си осигурят услуга в здравеопазването е в Румъния (22%), следвана от България (19%).

По-малко от 20% от жителите на Дания и Финландия смятат корупцията в правителството за голям проблем в страната си. Но над 85% от българите, хърватите, кипърците, италианците, португалците и испанците са на противоположното мнение.

В нито една страна не преобладава мнението, че корупцията намалява. Най-позитивният резултат е в Словакия, където това смятат 39 на сто от жителите.

Споделяне

Още от Коронавирус

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?