Всеки трети българин е с високо кръвно налягане

Всеки трети българин е с високо кръвно налягане - артериална хипертония, съобщи проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония. Тя посочи, че 70 на сто от диагностицираните хипертоници се лекуват. До 86 на сто от пациентите с нарушаване на нормалния сърдечен ритъм, имат и артериална хипертония. При стойности на артериалното налягане 130/85 трябва да се започне профилактика, съветва специалистът.

Лични лекари изразиха тревога, че през последните две-три години все повече пациенти сами намаляват дозата на лекарствата за контролиране на кръвното си налягане.

Д-р Диана Чинарска, която е общопрактикуващ лекар и член на ръководството на Българския лекарски съюз коментира, че основната причина за това явление е финансова и дори не малка част от пациентите изобщо спират лечението. Младите пациенти пък не могат да възприемат диагнозата си и сами се отказват от лечение.

За една година в България са били регистрирани 28 хиляди инсулта, съобщи проф. Параскева Стаменова, зам.-директор на Специализираната болница за активно лечение по неврология и психиатрия "Св.Наум".

Във възрастовата граница 45-54 години от инсулт умират 105 на хиляда души население, като с увеличаването на възрастта, се увеличава и броят им. Мъжете са по-засегнати от мозъчни инсулти отколкото жените, допълни проф.Стаменова.

Лечението на инсултите в България се извършва както в останалите европейски държави, но българският пациент страда от придружаващи заболявания, което увеличава смъртността, обясни проф. Стаменова.

Споделяне

Още от България