Всеки трети българин е заплашен от бедност

Всеки трети българин е заплашен от бедност

Близо 30 процента от българите живеят в сериозен риск от бедност, показват данните на Евростат за 2017 година, цитирани от „Дарик“. Средният показател за ЕС е 6.7%.

България все пак отбелязва някакъв напредък за последните 8 години в тази област. П рез 2010 г. делът на хората, заплашени от бедност в България, е бил 46 процента. Това означава, че през 2010 г. в материални лишения са живели около 3.5 милиона българи, докато през 2017 г. техният брой е бил около 2.1 милиона.

Данните на НСИ се различават от тези на Евростат. Те показват, че делът на хората, които живеят в сериозен риск от бедност или материални лишения, е най-висок сред българите в пенсионна възраст 65 + години - около 46%. Или 670 хиляди души.

Втората голяма група, за която също се отчитат показатели на бедност и материални лишения, е на младите българи до 17-годишна възраст, които са около 42 процента или над 550 хиляди. Сред българите в активна трудова възраст 18-64 години процентът на риск от бедност е 37 на сто, показват данните на Националния статистически институ.

Според европейската практика се счита, че един човек е изложен в риск от бедност, когато не може да си позволи следните неща - да плаща сметките си навреме, да поддържат дома си топъл, да посреща неочаквани разходи без сериозни проблеми, да яде месо (или добра вегетарианска храна) редовно, да може да си позволи една седмица почивка далеч от дом,; да ползва без проблеми телевизор, пералня, кола и телефон.  

Споделяне

Още от България