Всички без водомер ще бъдат изключени от ВиК мрежата

Водата за социално слабите се обвързва с ходенето на училище за децата им

Всички без водомер ще бъдат изключени от ВиК мрежата

Тези, които не плащат за вода или откажат да им бъде монтиран водомер, ще бъдат изключвани от водопреносната мрежа. Те ще могат да ползват вода от обществени водоизточници. Това е предвидено в бъдещия Закон за ВиК, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред телевизия "Европа".

Осигуряването на вода за социално уязвимите потребители може да бъде обвързано и с посещаването на образователни институции от техните деца, съгласи се Нанков с предложението на водещия на предаването. Тази идея обаче ще бъде подложена на обществена дискусия.

За Закон за водоснабдяването и канализацията (ВиК) се говори от години, но едва в началото на тази започнаха обществените консултации по него.  По думите на Нанков той трябва да бъде готов до два месеца.

Без нарочен Закон за ВиК трудно бихме могли да решим съществените проблеми в отрасъла, каза Нанков. Той посочи, че достъпът до вода е обявен за изконно човешко право. Отговорност на ВиК операторите е да гарантират услугата по предоставяне на качествена вода с гарантирано количество денонощно, след което потребената вода да бъде пречистена и отведена обратно в природата. Абонатът на услугата пък е длъжен да заплати за доставената вода, напомни Нанков.

Проблемът с незаконното присъединяване към мрежата

В момента на места част от потребителите са се присъединили към мрежата незаконно или не плащат за получаваната услуга, обърна внимание регионалният министър. Затова се предлага петкратно увеличаване на санкциите за некоректните потребители, съобщи регионалният министър.

За тези, които не плащат и откажат да бъде монтиран водомер, ще се предвиди възможността услугата да не бъде предоставяна и те да бъдат изключвани от водопреносната мрежа, каза още Нанков. По думите му за да се обезпечи достъпът им до вода, ще бъдат осигурени алтернативни възможности – чрез обществени водоизточници.

По 50 литра вода дневно за бедните

Социално най-уязвимите групи ще имат право на безплатна вода от 50 литра дневно (1.5 куб.м на месец), предвижда законопроектът. Безплатната вода за бедните ще се плаща от останалите абонати, през държавния бюджет на водните оператори. Всичко над 50 литра ще се заплаща и от бедните.

Нанков посочи, че е определен праг на социална поносимост цената на услугата по водоснабдяване от 2.5% от средните доходи на потребителите.

Цената на ВиК услугата се определя от КЕВР по предложение на водните оператори. В момента тя е различна за всичките 51 ВиК дружества в страната, които трябва да станат 28 в бъдеще. Засега обаче само 16 области до този момент са предприели окрупняване на сектора.

Социално уязвими потребители

Законопроектът разглежда четири групи социално уязвими потребители, които ще ползват различни привилегии.

В едната група попадат тези, които взимат социални помощи по Закона за социално подпомагане. В другата хората без доходи или с доходи до размера на линията на бедност, на които са им отказани социални помощи. В третата група са тези, които получават помощи за отопление през последната зима. В четвъртата група са хората без доходи или с доходи до размера на линията на бедност, но с отказана помощ за отопление.

Част от тях ще имат право на безплатна вода от 50 литра дневно. Освен това те ще имат право и на безплатен монтаж на водомер от ВиК оператора, както и на безплатен периодичен метрологичен контрол на измервателните уреди.

Заложено е да има и плавна скала с конкретни стимули и бонуси за социално уязвими групи, които плащат задълженията си към ВиК операторите, каза Нанков, без да посочва подробности.

Споделяне

Още от Бизнес