ВСС дава по 1000 лв. за наем на членовете си, които не са от София

Двустайните квартири вече са по 600-700 лв., мотивира се Магдалинчев

Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще отпуска до 1000 лева на месец на всеки свой член, който живее на квартира, тъй като не е от София. Същото ще важи и за магистратите, ангажирани със заседания на Комисиите по атестирането и конкурсите.

Това реши Пленумът в четвъртък, редактирайки решението си от 5 октомври, с което прие лимит до 160 лева на нощувка в хотел за кадровиците, които не живеят в столицата.

Досега съветът плащаше по до 800 лева месечно за наем на квартири, но по предложение на бюджетната му комисия увеличи максималния разход по това перо, тъй като цените на недвижимите имоти в града са се увеличили.

Решението бе взето с внушително мнозинство от 19 на 1 гласа, като "против" бе единствено Олга Керелска, която попита шефа на бюджетната комисия и представялващ ВСС Боян Магдалинчев: "Доколкотото знам, досега лимитът е бил 800 лева месечен наем, какво налага увеличаването му? Още повече че при новината за хотелите до 160 лева нощувка хора се обаждаха да ме питат защо толкова големи суми?"

Тя допълни въпроса си със забележката, че на фона на тези разходи на съвета много колеги в страната се чудят не е ли редно съветът да изплаща средства за командировъчни пътувания. Тази практика бе преустановена миналата година.

"Идеята за минаването под наем бе именно с цел икономии – за нас е по-изгодно да се наеме жилище, макар и за 1000 лева, а не да се плаща всеки ден. А цените на недвижимите имоти и наемите в София много се увеличиха. Двустаен апартамент е 600-700 лева", аргументира предложението Магдалинчев, давайки да се разбере, че очевидно съдебните кадровици предпочитат да наемат тристайни жилища.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък отговори на Керелска по отношение на командировъчните на магистратите, припомняйки, че този въпрос трябва да бъде решен от съвета едва, след като бъде приет Законът за бюджета за 2018 г.

"Въпросът е поставян много пъти. Но всяка година след приемането на Закона за бюджета ВСС с решение определя разходите за транспорт, представителни и т.н. Досега са разрешавани разходи за транспорт само на лица, на които служебните задължения го налагат – призовкари, шофьори и т.н. Този дебат не можем да го водим сега, най-рано януари. А иначе може да работиш в София, но да искаш да живееш в Плевен и ВСС не е длъжен да плаща за този избор. Друг е въпросът, ако си командирован – от Бургас в Царево, например", коментира Цацаров, цитиран от сайта "Дефакто".

Освен това главният прокурор предложи разходите за квартири на постоянните преподаватели в Националния институт на правосъдието (НИП), които не са от София, да се правят със средства от бюджета на учебното заведение, а не от този на ВСС.

"НИП има бюджет, който е отделен от този на ВСС. Не е ли по-логично за постоянните преподаватели да дадем съгласие, но да е за сметка на бюджета на НИП", запита Цацаров преди гласуването на тази точка от дневния ред, след което идеята му бе възприета от Пленума.

На заседанието си в четвъртък съветът реши още да сключи договор за медицинско обслужване на съдебните кадровици и служителите от администрацията им с Университетската болница в столичния кв. "Лозенец", известна като Правителствена болница.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?