ВСС хареса от втория път Албена Вутова за апелативен прокурор на София

Прокурор Албена Вутова. Сн. БГНЕС

Окръжният прокурор на София Албена Вутова успя от втория път да се хареса на Висшия съдебен съвет, който я повиши в апелативен прокурор на София. Тя кандидатства за същата позиция и при предния конкурс.

През юли тази година Вутова се състезаваше за позицията със заместник-градския прокурор на София Божидар Джамбазов и събра само 10 гласа в своя подкрепа при необходими 13 гласа. Джамбазов също не беше избран.

Сега тя беше единствен кандидат и събра 18 гласа. Още при първия избор Вутова беше сочена за фаворит за позицията. Главният прокурор Сотир Цацаров обаче отказа да се обяви в нейна подкрепа. Той коментира преди първия вот, че няма да вземе отношение между Вутова и Джамбазов, за да не бъде обвинен, че подкрепя някого.

При втория вот, когато Вутова беше единствен кандидат, Сотир Цацаров я подкрепи. Той обясни, че в концепцията си Албена Вутова е очертала основните проблеми в работата на апелативната прокуратура, което показва много добро познаване на прокурорската работа.

Той отбеляза, че особено добро впечатление му е направила идеята за създаване на нормална и колегиална атмосфера в Софийската апелативна прокуратура.

"Концепцията ѝ бе развита много добре. Те е в добри отношения с колегите си. В концепцията ясно е посочено, че ще бъдат отчетени всички ревизии във всички прокуратури, включително и в СГП, които Върховната касационна прокуратура е възложила", каза главният прокурор в подкрепа на Вутова.

След изказването му заваляха суперлативи от членовете на ВСС Галя Георгиева, Магдалена Лазарова и Камен Иванов.

Веднага след успешния избор съдебният съвет не успя да демонстрира дори и на декларативно ниво желание за отваряне към гражданското общество на процедурите за избор на шефове в съдебната система. Членът на ВСС Юлиана Колева беше внесла предложение за промяна на правила за избор на ръководител на Националната следствена служба (НслС). Тя предлагаше да се заложи изрична разпоредба, че редовите следователи, професионалните организации, университетите и неправителствените организации могат да правят предлагат за позицията магистратите, които смятат за подходящи.

И сега това не е забранено от правилата, но членовете на ВСС, които подкрепиха предложението, обявиха, че това би било знак към гражданското общество. В крайна сметка едва 10 членове на ВСС подкрепиха това предложение, а други 11 бяха или "против" и "въздържали се", което блокира инициативата.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?