ВСС не успя да избере апелативен прокурор на София

Божидар Джамбазов на влизане във ВСС, сн. БГНЕС

Висшият съдебен съвет се провали в четвъртък в опита си да избере ръководител на ключовата Софийска апелативна прокуратура. Кандидати бяха окръжният прокурор на София Албена Вутова и заместник-градският прокурор на столицата Божидар Джамбазов. Никой от тях обаче не успя да събере необходимите 13 гласа в своя полза.

Според запознати става дума за сериозно разклащане на основното лоби във ВСС, което не успя да се мобилизира, за да назначи своя фаворит Вутова.

Главният прокурор Сотир Цацаров излезе със странно изказване по време на обсъждането на двете кандидатури, обяснявайки, че няма да вземе отношение, за да не бъде обвинен, че подкрепя някого. В крайна сметка Вутова събра 10 гласа, а за Джамбазов гласуваха едва двама членове на Висшия съдебен съвет.

Резултатът беше изненадващ, защото всички знаци преди избора сочеха, че мнозинството във ВСС се е ориентирало към подкрепа на Албена Вутова.

Общо трима членове на съвета, които обикновено са част от доминиращото мнозинство в подкрепа на един или друг кандидат, взеха думата и казаха, че ще гласуват в полза на Вутова. Това бяха Галя Георгиева, която е близка с Цацаров по пловдивска линия, Ясен Тодоров и Магдалена Лазарова. Особено странни бяха мотивите на Ясен Тодоров, който обясни, че познава отдавна Джамбазов, работил е с него, но бил приятно изненадан днес от концепцията на Албена Вутова и щял да гласува за нея.

В общи линии неизбраният фаворит обеща да осигури приемственост в работата на раздираната от скандали напоследък Софийска апелативна прокуратура (САП), докато Джамбазов се обяви за промяна. Заместник-градският прокурор на София показа и завидна упоритост в опита си да оглави САП. Той се кандидатира за трети път, но и този, и предният състав на ВСС не му гласуваха доверие, въпреки че Джамбазов се ползва в системата с авторитета на добър прокурор.

Обвинителят бе една от основните обсъждани фигури по време на скандалния разговор от Банкя. По време на този разговор бившият премиер Бойко Борисов и вече уволненият от системата тогавашен градски прокурор на София Николай Кокинов бяха чути как обсъждат неговата сексуална ориентация.

Тази тема бе подкачена и в сряда от Юлиана Колева (бивш депутат от ГЕРБ), която напомни на своите колеги от ВСС, че преди ден едно гражданско сдружение бе поискало в прав текст Джамбазов да разкрие подробностите от интимния си живот. Така и не се разбра защо Колева изобщо споменава този въпрос, след като нейната комисия е сметнала темата за недопустима за обсъждане.

Постът на апелативен прокурор на София бе овакантен, след като нейният ръководител Ангел Илиев бе изловен, че е разпределил делото “САПАРД” без да използва системата за случайно разпределение. Оставката му бе поискана от главния прокурор Сотир Цацаров. След провала на избора на негов заместник ВСС ще трябва да обяви нов конкурс.

Малко по-късно Висшият съдебен съвет избра досегашния временен шеф на Окръжна прокуратура - Шумен Делян Долапчиев за постоянен ръководител. Общо 14 членове на съвета подкрепиха неговата кандидатура, с което той надделя срещу тримата си конкуренти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?