Ангел Илиев е новият шеф на Софийската апелативна прокуратура

ВСС направи поредните роднински назначения

Сн. БГНЕС

На третия опит Висшият съдебен съвет (ВСС) повиши в четвъртък заместник-градския прокурор на София Ангел Илиев на поста председател на Софийската апелативна прокуратура. Той надделя след балотаж срещу досегашния ръководител на институцията Вичо Вичев с 15 срещу 5 гласа.

Фаворитът на главния прокурор Борис Велчев Божидар Джамбазов не стигна до балотажа, след като събра едва 5 гласа на първия тур.

След избора Ангел Илиев обяви, че ще обърне особено внимание на работата на прокуратурата по делата, следени от Европейската комисия, и ще се опита да подобри срочността на тяхното разследване, както и да намали оправдателните присъди.

В отговор на въпроса кои дела смята за връх в кариерата си досега, Ангел Илиев посочи делото "Банка Славяни" и началото на делото "Октопод".

Преди избора членовете на ВСС проведоха вял дебат. Главният прокурор Борис Велчев заяви, че ще гласува за Божидар Джамбазов. Цони Цонев подкрепи Ангел Илиев, а в подкрепа на спечелилия кандидат се обяви и председателят на Върховния административен съд Георги Колев. Радка Петрова обяви, че ще гласува за Вичо Вичев, защото го познава отдавна и той е добър професионалист.

С избора си ВСС за пореден път бойкотира предложението на главния прокурор Борис Велчев. При първия избор той застана зад Вичо Вичев, но прокурорът реши да се оттегли от вота заради подаден сигнал срещу него за изваждане на фалшив документ по граданско дело, което води. След като бе оправдан Вичев успя да се включи в третото издание на избора за постта. По време на втория вот Велчев подкрепи Джамбазов, но той не бе избран, защото не успя да събере необходимите 13 гласа. В четвъртък главният прокурор отново се застъпи за Джамбазов, но решението на ВСС беше в полза на Ангел Илиев.

Поредните роднински назначения

След това ВСС гласува поредните роднински назначения на важни постове в съдебната система. По предложение на председателя на Административният съд в София Радостин Радков бяха сменени сегашните му заместници. Славейкова да бъде сменена с Румяна Лилова-Икономова, а Десислава Корнезова - с Любка Стоянова.

Румяна Лилова – Икономова е съпруга на съдията от Върховния административен съд (ВАС) Андрей Икономов. Той нашумя като един от високопоставените магистрати, чиито майки и дъщери се сдобиха с терени на безценица в Приморско като крайно нуждаещи се. Впоследствие колегите на Икономов и на останалите магистрати от ВАС отмениха дисциплинарните им наказания и ги оправдаха окончателно.

Споделяне

Още по темата

Още от България