ВСС направи безсмислен жест за замразяване на заплатите

ВСС направи безсмислен жест за замразяване на заплатите

Висшият съдебен съвет (ВСС) наложи в четвъртък мораториум върху увеличението на заплатите в съдебната система за тази година. Това бе безсмислен жест на институцията по предложение на главния прокурор Иван Гешев от предишния ден.

Заплатите в системата вече бяха увеличени в края на януари и се оказва, че ВСС няма как да накара магистратите да връщат пари. Предложението на Гешев не беше за отмяна на по-високите заплати, а за мораториум върху техния размер до края на 2020 г.

Олга Керелска напомни, че предложението за мораториум на актуализацията на заплатите реално няма смисъл. На същата позиция бе шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов.

"Практически предложението няма стойност, освен ако не се търси популизъм. Популизмът е този, който е мотивирал вносителя. Бих го подкрепил, ако той не беше проявил двоен стандарт. Явно се търси нещо различно от това да демонстрираме някакъв жест към обществото. И когато един човек дарява нещо, той не го прави като сигнализира на всички. Не вярвам в искрените мотиви на вносителя", каза Панов.

Иван Гешев отговори, че фактът, че Панов не му вярва "го ласкае".

"Щях да се притесня, ако ми вярвате. Това какво говоря и какво правя са две еднакви неща. Важно е какво прави прокуратурата. Надявам се и вие като председател на ВКС ще организирате същото, каквото прави прокуратурата за даренията и кръводаряването. Гордея се с прокурорите и служителите. Някои съдилища, като този в Плевен, също се включиха. Те не ползват политическа риторика и популизъм, а работят и даряват", обясни главният прокурор.

През януари заплатите в системата бяха повишени с 10%, а тези за магистратите на върховно ниво с 12%. В момента основното възнаграждение на върховен съдия и прокурор е около 5000 лв., а на районно ниво - около 2700 лв.

Споделяне

Още от България