Заради липса на пари

ВСС обвини правителството в блокиране на съдебната реформа

ВСС обвини правителството в блокиране на съдебната реформа

Висшият съдебен съвет настоя във вторник за 100 милиона лева повече в бюджета си с аргумента, че проектът за съдебен бюджет на правителството прави невъзможна реформата в сектора. Членовете на ВСС единодушно гласуваха тази си позиция и я изпратиха до Министерския съвет.

Преди седмица стана ясно, че финансовото министерство е предвидило бюджет на цялата съдебна власт в размер на 400 милиона лева. В същото време ВСС изчислява разходите на система на 507 милиона лева. По конституция съдебният бюджет е самостоятелен и Народното събрание е задължено да разгледа и двете опции. Досега обаче е нямало случай, в който депутатите да предпочетат варианта на ВСС.

Предложението на правителството обаче не отчита задължителни разходи като увеличаването на осигурителния праг за следователите, за което ще са нужни 9 милиона лева. Магистратурите в страната ще трябва да се оправят с 1 милион лева по-малко за комунални разходи, при положение че цените на енергоносителите се увеличиха през тази година.

Съдебната власт получава 2.4 милиона лева за инвестиции, макар че почти цялата техника, с която работят магистратите, е морално остаряла. Това са всичките пари, които държавата дава за текущи ремонти на сгради и изграждането на единната система за борба с престъпността.

"Исканото увеличение на бюджета на съдебна власт е заради огромното натоварване в някои съдилища и прокуратури. Реформата няма как да бъде обезпечена, ако не се отпуснат средства", заяви Михаил Кожарев, председател на бюджетната комисия във ВСС.

Бюджетът на правителството не покрива издръжката на предвидените, но незаети щатни бройки в системата, които са над 900. В системата трябва да бъдат назначени нови 450 магистрати, които трябва да помогнат за разтоварването на свръхнатоварените съдилища и прокуратури във София, Варна и Пловдив.

Бюджетът на правителството означава, че магистратите няма да получат и задължителното по закон индексиране на работната си заплата спрямо инфлацията и средната заплата в бюджетната сфера.

"Бюджетът не предвижда и пари за информационни технологии, без които реформата не може да се случи", заяви Кожарев и неговите колеги го подкрепиха.

Споделяне

Още от България