ВСС проведе поредния предвидим избор на шеф в системата

Петър Белчев оглави Софийската районна прокуратурата

Прокурор Петър Белчев. Сн. БГНЕС

Висшият съдебен съвет проведе поредния протоколен избор за магистратски шеф, след като излъчи прокурор Петър Белчев за ръководител на Софийската районна прокуратура (СРП). В подкрепа на неговата кандидатура гласуваха 17 членове на съвета, а неговият конкурент Асен Христов получи само един глас.

Членовете на ВСС не проведоха дебат по темата. Единствено Магдалена Лазарова се обади, за да обясни, че познава и двамата прокурори като добри професионалисти, но ще предпочете Белчев, защото в момента Софийската районна прокуратура работи добре. Петър Белчев заемаше позицията на заместник на предишния ръководител на СРП Христо Динев, който на свой ред се издигна до градски прокурор на София.

Близостта на Белчев с Динев и подкрепата на ръководството на прокуратурата са причината за провеждането на поредния протоколен вот в кадровия орган на Темида.

След успешния избор Петър Белчев обясни, че ще извърши проверка на вътрешните заповеди в Софийската районна прокуратура. Той допълни, че не е мислил дали ще извършва промени в своя управленски екип, но допълни, че има нужда да се назначат още двама заместник-районни прокурори. По думите му може да се мисли и за структурна реформа в СРП, но това ще се случва през следващата година.

Изборът на Белчев бе предшестван от скандал с неговата концепция, след като се разбра, че цели пасажи в нея са преписани от концепцията на неговия бивш шеф Христо Динев, когато той се кандидатира за шеф на Софийската градска прокуратура. Белчев обясни, че няма нужда двете концепции да се различават много, защото проблемите за решаване са сходни. Копи-пейст концепцията на Белчев не се оказа проблем за мнозинството във ВСС.

Споделяне

Още от България