“ВСС – това са пресконференциите на главния прокурор”

“ВСС – това са пресконференциите на главния прокурор”

Българското общество не познава и не одобрява работата на Висшия съдебен съвет (ВСС), показва социологическото проучване за степента на информираност на гражданите за работата на съвета. Резултатите от изследването на Института по социология към БАН, Американската агенция за международно развитие (USAID) и клуб “Журналисти срещу корупцията” бяха представени във вторник.

Хората между 30 и 55 години, които са сравнително по-добре запознати с дейността на т.нар. правителство на съдебната власт, смятат за проблем, че част от състава му е излъчен от парламентарните партии.

“Хората смятат, че наличието на политически квоти във ВСС поставя под съмнение независимостта на съвета. В същото време негативното отношение към съдебната власт като цяло се прехвърля и върху съвета – най-вече заради слабата информираност за неговата работа”, заяви социологът Екатерина Маркова.

Хората между 18 и 30 години нямат никаква представа какво толкова прави ВСС. Тяхното мнение се формира от отделни репортажи по телевизиите и материалите в пресата.

“Един от младите участници дори заяви, че според него “ВСС – това са пресконференциите на главния прокурор”. Неговата информация за съвета идва основно от телевизионните репортажи в сряда преди заседанието на съвета”, съобщи социологът от БАН. Други граждани са заявили, че ВСС обира негативите от работата на съдебната система, защото в нея “априори има корупция”, а “съветът е на светло”.

По думите на члена на съвета Радка Петрова, българите не правят разлика дори между ВСС и Министерството на правосъдието.

За да повишат информираността на обществото за ВСС,  USAID и “Журналисти срещу корупцията” смятат да продуцират документален филм за неговата работа, който ще бъде излъчен по националната телевизия, а 50 DVD-та ще бъдат разпространени в юридическите факултети на университетите.

Споделяне

Още от България