Втората инстанция решава до месец делото срещу Кирчо Киров

Втората инстанция решава до месец делото срещу Кирчо Киров

Военно-апелативният съд ще се произнесе в едномесечен срок по делото срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров, който бе осъден през август м.г. на първа инстанция на 10 години затвор за присвояване на 4.7 милиона лева от бюджета на службата.

Адвокатът му Димитър Вълчев коментира пред медиите след края на заседанието на военните магистрати в понеделник, че те или ще потвърдят присъдата от първата инстанция или ще я отменят и ще върнат делото за ново разглеждане.

Процесът срещу Кирчо Киров се гледа при закрити врата, защото цялата информация по делото е секретна. Все пак се знае, че той бе изправен пред съда за присвояване на евро и долари на стойност 4.7 милиона лева от бюджета за специални операции на разузнаването.

Според държавното обвинение Кирчо Киров е оправдал кражбата на парите, съставяйки над 1000 официални финансови документа, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи. Той пък твърди, че делото срещу него е политическа поръчка. Неговата версия е, че парите са изхарчени за вербуване на информатори.

След като напусна позицията на шеф на разузнаването в началото на 2012 г., Кирчо Киров стана съветник на премиера Бойко Борисов по въпросите на сигурността. На 19 април същата година бе съобщено изненадващо, че Борисов е уволнил Киров, а ден по-късно прокуратурата обяви, че срещу него е образувано дело за финансови несъответствия.

Делото започна, след като Сметната палата направи за първи път в своята история финансов одит на двете специални служби под шапката на президентството – разузнаването и Националната служба "Охрана".

Прокуратурата твърди, че Кирчо Киров е присвоявал парите в периода от 2007 до 2011 г. Парите се харчели след създаването на "кухи оперативни дела", по които се пренасочвали огромни суми. Прокуратурата не е открила доказателства, че срещу изхарчените пари някой нещо е вършил.

Споделяне

Още по темата

Още от България