Втори кандидат се бори за синя подкрепа във Варна

След проф. Димитър Камбуров, втори кандидат за кмет ще се бори за подкрепа на СДС за предстоящите местни избори, съобщи електронното издание varnapool.net.

Днес инициативен комитет издигна номинацията на зам.-председателката на Варненския окръжен съд Ванухи Аракелян за кметската надпревара. "Радвам се, че има много номинации и голяма част от тях са независими", заяви тя. Независимите кандидати са хората, които изразяват гражданска позиция, каза Аракелян, за която има индикации, че ще бъде кандидатът на синьото партийно ръководство.

Преди десетина дни двете най-големи структури на СДС във Варна издигнаха кандидатурата на безпартийния депутат от СДС проф. Димитър Камбуров. Това изненада НИС на СДС. В събота кандидатурата му бе представена официално, но там не присъства нито една знакова фигура от ръководството на СДС.

Сини шефове подкрепиха кандидатурата на Аракелян

На номинацията на Ванухи Аракелян дойдоха бившият варненски кмет и сега депутат от СДС Христо Кирчев, лидерът на областното ръководство на синята партия Янко Станев, шефът на фондацията, която ще набира средства за кампанията на СДС "Демократична алтернатива - ДА" Стоян Николов, пребитият наскоро варненски журналист Антон Луков и др.

Запитана дали очаква подкрепата на синьото ръководство, Ванухи Аракелян отговори: "Това не зависи от мен, а е въпрос на преценка на лидера на дясното пространство", предаде varnapool.net. "Аз знам, че СДС винаги е приемало за достойна една гражданска позиция, такава каквато аз изразих и проф. Камбуров е декларирал вчера", заяви Аракелян. Тя смята проф. Камбуров за "доказан човек, с голям административен опит".

Изтъквайки мотивите си да влезе в кандидат-кметската надпревара, Ванухи Аракелян патетично разказа за дядо си, който се е спасил от геноцида срещу арменския народ и се е заселил във Варна. Когато той се качил на кораба, капитанът му казал, че ще го заведе в една малка, красива страна, където народът е добър и ще го посрещне приятелски. Когато ние, внуците, го питахме защо точно Варна е избрал, той отговаряше, че толкова много подарен хляб не е ял никъде, разказа Аракелян.

Тя обясни, че има дълг към Варна, защото е получила много и може би е дошъл моментът да направи нещо за града.

Председателят на инициативния комитет Калю Донев обяви, че са търсили алтернативни подходи за решаването на проблемите във Варна. Според него кандидатурата на съдийката е най-достойната. В инициативния комитет участва и натурализираният неотдавна световен и европейски шампион по борба Армен Назарян. Представители на арменската общност в морската столица декларираха пълната си подкрепа за съдийката.

Варна не ми е безразлична и градът има икономически потенциал, очерта Ванухи Аракелян най-важния за нея приоритет. Според нея варненци имат право на по-висок жизнен стандарт. Трябва да се даде шанс и на хората в неравностойно социално положение, изтъкна съдийката и добави, че хората с идеи трябва да имат шанса да бъдат изслушани.

По думите ѝ принципът на справедливостта е основен в правото и той трябва да има своето приложение във всички форми на обществения живот.

Аракелян обяви, че има анализ за пропуските в управлението на сегашния кмет Кирил Йорданов, който бе подкрепен от БСП и има големи шансове за нов мандат. Аракелян обаче се въздържа да посочи пропуските му, а каза, че след преценка те ще бъдат включени в програмата ѝ.

В рамките на 20-на дни ще бъдат оповестени насоките, в които ще се работи при една евентуална победа на изборите, заявиха от инициативния комитет на Аракелян.

Проф. Камбуров: Аз съм един от вас

Председател на инициативния комитет на известния лекар-ортопед проф. Камбуров е юристът проф. Васил Митков. В него участват още изтъкнати представители на Медицински университет - Варна, управителят на варненския офис на "Еврофинанс"АД Георги Савов, художникът Стефан Радков и д-р Никола Димитров.

"Аз съм един от вас и мисля, че мога да обединявам. Като лекар съчувствам на страдащите. Искам във Варна да има отзивчивост и на общината към хората. През целия си живот съм бил последователен, подкрепях талантливите и можещите, а не посредствените. Толерирах работа в екип", заяви в експозето си проф. Камбуров. Прави, каквото правиш, и мисли за края, е личният му девиз.

Проф. Димитър Камбуров е кореняк варненец. Той е първият демократично избран ректор на МУ-Варна, на който пост остана два мандата. Шест години председателстваше Съвета на ректорите в България. Областен управител на Добрич през мандата на правителството на Иван Костов. Проф. Камбуров беше кандидат за депутат от варненската и добричка листа на СДС. Влезе от Добрич, освобождавайки мястото си от Варна на сегашния говорител на СДС Николай Младенов. В 39-ото НС е заместник- председател на комисията по образование. Не членува в партия. Семеен е, има две дъщери и две внучета.

Споделяне

Още от България