Вулканът Етна изригна най-мощно от десетилетия насам

Вулканът Етна изригна най-мощно от десетилетия насам

Най-високият вулкан в Европа - Етна, на източния бряг на остров Сицилия, се пробуди отново с едно от най-мощните си изригвания през последните десетилетия, предаде ДПА в четвъртък.

Той изхвърли голям облак от черна пепел, който покри небето над лежащите наблизо градове и наложи затварянето на летището Стрето в съседната област Реджо ди Калабрия, на 70 км от Етна отвъд Месинския пролив, в континенталната част на Италия.

Според италианския Национален институт по геофизика и вулканология "краткото, но много мощно" изригване е регистрирано рано тази сутрин между 3:20 и 4:10 ч българско време. Образувал се е фонтан от лава, издигнал се на над 1 км над вулкана - самият той висок 3350 м. Горещи отломки са се издигнали на 3 км над кратера. Според учените това е най-мощното изригване на Етна - един от най-активните вулкани в света - през последните 20 години.

Ветровете са понесли вулканичния облак в североизточна посока към градовете Лингуаглоса, Франкавиля ди Сичилия, Миладзо, Месина и Реджо Калабрия. Местни медии съобщиха, че жителите на Реджо Калабрия днес носят чадъри по улиците и закриват носовете си с кърпички, за да се пазят от черния прах, който се се сипе и затруднява дишането.

Едно от най-мощните изригвания на вулкана в по-ново време бе през 1992-93 г. То продължи 473 дни. Потокът от лава, стекъл се по-склона тогава, опасно застраши градчето Дзаферана Етнеа. Чрез спешни мерки огнената река бе отклонена и градът бе спасен.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?