ВВС с нови транспортни самолети до края на 2005 г.

Въпреки призива на украинския опозиционен лидер Борис Тарасюк в българския парламент, управляващите и БСП не посмяха са се ангажират с категорична декларация за събитията в Украйна, за каквато настояваше дясната опозиция.

След близо тричасови дебати НДСВ, ДПС и БСП си гласуваха сами единодушна декларация, според която българското Народното събрание се присъединява към критичните оценки за резултатите от президентските избори в Украйна. Парламентът изразява увереност, че възникналата сложна политическа обстановка в Украйна ще бъде преодоляна и няма да доведе до сериозни негативни последици за демократичното развитие там.

Против предложената от управляващите и БСП декларация се обявиха СДС, ОДС и "Народен съюз", които определиха приетия документ като беззъб и обтекаем и заявиха, че не изразява ясна и категорична позиция. След като техните предложения за декларации не бяха приети, те напуснаха пленарната зала и не участваха в гласуването на варианта, предлаган от НДСВ, ДПС и Коалиция за България. В гласуването на окончателната декларация не участваха и депутатите от ПГ "Новото време".

От ОДС настояваха парламентът да запише в декларацията, че е необходимо да се преразгледат резултатите от изборите, а в проекта на СДС се казваше, че парламентът не приема официално обявените резултати и изразява надежда, че властите в Украйна ще позволят повторно преброяване на резултатите.

Агов: Паси се държи като началник на българския парламент

Асен Агов от ОДС каза, че подписите на отговорните представители на политическите сили са били оттеглени от декларацията на ОДС, след като външният министър Соломон Паси е наредил да не бъде подкрепян текстът. Според него Паси страда от амбицията да бъде гласувана обща политическа декларация на ОССЕ на предстоящата министерска среща в София и се държи като началник на българския парламент, налагайки му теза, която говори за политически страх и малодушие. Димитър Абаджиев от ОДС изрази опасение, че НДСВ, ДПС и БСП ще образуват проруското мнозинство.

Георги Пирински (БСП) посочи, че България единствено може да пледира за легитимен процес на стигане до общоприемливо решение в Украйна, а не за преразглеждане на резултатите от изборите, нито за преобявяване.

Шефът на парламентарната външна комисия Венко Александров (НДСВ) в четвъртък изрази надежда политическите сили да стигнат до общо становище, "което да е балансирано и да отговаря на интересите както на България, така и на ЕС и на НАТО". Той не уточни защо, според него, България като член на НАТО и скорошен член на ЕС има по-различни интереси от тези две организации.

Украински опозиционер призова в София за подкрепа

Борис Тарасюк, който в петък пристига в София по покана на СДС, призова България като председател на ОССЕ да упражни своите възможности за оказване на натиск върху украинските власти чрез механизмите на организацията.

Българският парламент да е солидарен с демократичните сили в Украйна и да не признае резултатите от президентските избори, призова Тарасюк по време на срещата си с ръководствата на парламентарните групи.

САЩ и ЕС обявиха, че не могат да приемат изборните резултати в Украйна, след като в сряда ЦИК обяви за победител проруския кандидат Виктор Янукович, който е премиер на страната. Всички западни наблюдатели оцениха, че изборите от 21 ноември не отговарят на международните стандарти. Опозицията вече пети ден протестира срещу фалшификацията на вота, а в четвъртък Върховният съд на Украйна забрани да се публикуват окончателните изборни резултати преди да разгледа жалбата на опозицията срещу действията на ЦИК.

България е загрижена за ситуацията в Украйна и искаме да задържим двустранните отношения на най-добро равнище, заяви председателят на българския парламент Огнян Герджиков на срещата с Тарасюк.

Тарасюк заяви, че ако Върховният съд признае резултатите от вота, опозицията ще продължи гражданското си неподчинение и ще започне общонационална стачка.

Върховният съд в Украйна винаги е действал като лоялен инструмент на президента Кучма, но не е изключено този път да вземе обективно решение, добави Тарасюк.

Н. Михайлова отива в Киев като пратеник на ЕНП

След срещата на лидера на СДС Надежда Михайлова с украинския опозиционен лидер Борис Тарасюк, от пресцентъра на партията заявиха, че другата седмица Михайлова ще посети Киев като специален представител на Европейската народна партия.

Тарасюк е потвърдил информацията, получена от международните агенции, че има 11 000 нарушения, регистрирани от международни наблюдатели по време на изборите в Украйна. За СДС е безспорно, че резултатите от изборите не отговарят на реалния вот на хората и затова подкрепяме борбата на украинския народ да защити правото си на демократичен вот, който би дал подкрепата за Виктор Юшченко, каза Надежда Михайлова.

Престоят ми в България е много важен, защото България е председател на ОССЕ и много неща зависят от позицията на страната за кризата в Украйна, заяви от своя страна Тарасюк, който по-късно в петък ще разговаря и с външния министър Соломон Паси.

Нашата политика е общонационална стачка и ненасилие до обявяване на реалните резултати от изборите, каза Тарасюк в отговор на въпрос. Опозицията в Украйна ще приложи всички политически похвати за разрешаване на проблема, това обаче изисква политически кураж от президента Леонид Кучма, заяви той.

По думите му опозицията е готова да преговаря за повтаряне на втория тур на изборите при определени условия.

В отговор на въпрос Тарасюк каза, че според неговата информация руските специални части, които са в Украйна, имат задача да търсят и да задържат част от опозиционните лидери. Знаете, че досега е имало два опита за покушение срещу нашия лидер Юшченко - единият чрез тежко превозно средство, а вторият с използване на средновековни средства - отрова, допълни той.

В четвъртък руският министър на отбраната Сергей Иванов отхвърли информациите за присъствие на руски спецчасти в Украйна.

Още от България