Вярно или не? БСП: ГЕРБ съсипа енергетиката

"ГЕРБ съсипаха енергетиката. Страната ни от нетен износител, се превърна във вносител на електроенергия не само от Румъния, но и от Турция, за която традиционно сме давали ресурс, а сега тя спасява системата ни. С недалновидната си политика ГЕРБ доведоха водните баланси на държавата под критичен минимум. Язовирите, които са водещи в производството на електроенергия, вече са полупразни, а някои са под санитарния минимум. Запасите от въглища, които по закон трябва да поддържат електроцентралите, също са под норматива.”

Това заявиха депутатите от БСП Таско Ерменков и Жельо Бойчев в понеделник.

В отговор министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че "внос на електроенергия няма, язовирите са запълнени на над половината от обемите си, топлоелектроцентралите имат достатъчно въглища, а държавните енергийни дружества са с много по-добро финансово състояние, откакто ГЕРБ е взела властта". "Докато при идването на ГЕРБ, дружествата от групата на "Българския енергиен холдинг" са имали по сметките си налични 404 млн. лв., сега те разполагат с 1.113 млрд. лв.", посочи тя.

Кой лъже и кой казва истината не може изцяло да се прецени фактологично, тъй като част от данните, по които спорят двете противникови партии, не са публични. Освен това от БСП не изнесоха никакви свои конкретни числа за актуалните обеми на язовирите и за въглищата и техните източници, с които да подкрепят твърденията си. Това провокира Петкова да възкликне, че не знае по кои землянки се събира информацията. Но и тя заяви само, че извършена на място фактическа и документална проверка на складовите наличности във всички въглищни централи в страната показала, че складовете им са на 100 процента пълни.

Всъщност енергийният спор между БСП и ГЕРБ трябва да бъде разделен на четири – пълни или празни са язовирите и въглищните складове, внася ли се в България електроенергия, за да покрива текущото потребление, и дали финансовото състояние на държавните енергийни предприятия е по-добро или по-лошо сега спрямо есента на 2014 г., когато правителството на Бойко Борисов пое управлението на държавата.

Състоянието на язовирите държавна собственост, на които има изградени водноелектрически централи, се следи от дружеството "Язовири и Каскади", което е собственост на "Националната електрическа компания". То ежедневно подава информацията от този контрол на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което фактически притежава тези водоеми. На базата на тези данни ведомството определя какви количества от язовирите може да се ползват всеки месец за производство на електроенергия. При нужда от спешно източване на водоем, заради високи вълни или продължителни обилни валежи, се действа оперативно.

Актуалната информация за състоянието на язовирите обаче не е публична, за разлика от тази за нивото на реките, която се публикува на сайта на МОСВ и на института по метеорология и хидрология на БАН. Според последните налични справки нивото на реките е около и под средно високо.

Според изнесените от МОСВ данни за 53 комплексни и значими язовира, в тях има 3.4748 млрд. куб. м, което представлява 54% от общите им обеми. Само в язовирите за енергийни нужди има 1.875 млрд. куб. м., което е 55 на сто от капацитета им. Водният обем от снежните запаси във водосборите на енергийните язовири се изчислява на 783 млн. куб. м, което и двойно повече от преди година. Това означава, че снежният запас ще осигури достатъчен приток и ще гарантира потреблението. В същото време има достатъчно свободен обем във водоемите за поемане на количествата от снеготопенето и пролетното пълноводие, заявиха от ековедомството.

От БСП не се опряха на никакви данни в твърденията си за празните язовири, а цитираното от тях писмо от МОСВ до НЕК с предупреждение да се спре производството на ток заради недостиг на вода в язовирите бе определено от екоминистъра Ивелина Василева като манипулация. Тя обясни, че в него просто е отказано на НЕК да ползва над разрешените им количества вода за нуждите на хидроцентралите им, каквито намерения е имала държавната компания.

Така твърденията на БСП за празни язовири могат да бъдат определени като неверни.

По-сложно обаче стоят нещата с наличните въглищни запаси за производство на електроенергия. Малко преди спирането на износа на ток от страната на 13 януари, самата Петкова коментира пред журналисти, че заради замръзнали въглища две от топлоцентралите на бизнесмена Христо Ковачки – ТЕЦ "Русе" и "ТЕЦ "Бобов дол", не са успели да задействат резервните си мощности, за които държавният "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО) плаща да са в режим на готовност. Отделно имало проблем с доставките, заради замръзналите води на река Дунав, образували ледоход и затрудняващи корабоплаването.

Сега от енергийното министерство заявиха, че извършена на място и по документи миналата седмица проверка за наличностите на въглища в електроцентралите показала, че изискваните по наредба запаси са изпълнени на сто процента. Какви са точните изисквани и налични количества обаче не се посочва. От държавните "Мини Марица Изток" съобщиха, че въпреки изключително ниските температури, от началото на годината са добили почти 2 млн. тона въглища, което е 102 процента от планираното. За държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" на денонощие пътували по 119 влака с въглища, но отново количества не са посочени. От БСП обаче твърдят, че имат вътрешна информация от ТЕЦ "Марица Изток 2" за това, че въглищните ѝ складове били пълни едва на 16 процента.

Доколкото няма съобщения за неработещи мощности, което бързо би излязло наяве в оперативните данни на ЕСО, по-скоро трябва да се приеме за вярно твърдението на ГЕРБ, а не това на БСП. В същото време не е изключено отиващите си управляващи да спестяват информация за въглищните запаси, разчитайки проблемът да се реши в движение и бързо.

Износът на ток, който редица правителства сочеха като добро постижение на енергетиката ни, за миналата година падна драстично с близо 40 процента и в комбинация с временното му ограничение до 31 януари 2017 г. това провокира БСП да заяви, че страната ни от износител на електроенергия става вносител.

Според оперативните данни на ЕСО страната извършва междусистемен обмен с операторите на електроенергийните системи на съседните държави. От ЕСО заявиха пред Mediapool, че внасяната в страната електроенергия не е за балансирането на вътрешния пазар, а е договорена от търговци. По думите им става въпрос за транзитни количества. Сверяването на данните за влезлите например през Румъния в страната и излезлите към Сърбия, Македония и Гърция товари сочи съвпадение на влизащите у нас и излизащите количества ток към съседните държави. При положение, че износът от страната е спрян, това означава транзит, но не и внос за вътрешното потребление.

Обявените от министър Петкова аварийни доставки на електроенергия у нас по силата на споразумения между европейските оператори за взаимопомощ, които ние сме предоставили, а сега съседите ни връщат, не фигурират в публичната част от данните на ЕСО. Според енергийния министър за тези аварийни доставки не се плаща, но според представители на социалистите това не е така и цените всъщност били доста солени.

Онлайн данните на ЕСО, които са под контрола на европейския съюз на електроенергийните системни оператори, обаче категорично опровергават твърдението на БСП, че се внася електроенергия за покриването на потреблението в страната.

Макар от социалистическата партия да не изнесоха директни данни за състоянието на държавните енергийни дружества, с изявлението "ГЕРБ съсипаха енергетиката" оставиха внушението, че финансовото им положение е влошено. Което веднага бе опровергано от министър Петкова, която обяви, че идващата на власт ГЕРБ е заварила дружествата от "Българския енергиен холдинг" с 404 млн. лв. налични пари, а ги оставя с 1.113 млрд. лв.

Според публикуваните от БЕХ данни за финансовото му състояние към края на ноември 2016 г. дружествата в цялата група разполагат с 1.0379 млрд. лв., които до края на годината вероятно са станали толкова, колкото казва Теменужка Петкова.

Нещата с финансовото състояние на държавната енергетика обаче далеч не са толкова прости колкото да се извади разликата между двете посочени от Петкова числа. Всяко от дружествата в групата на БЕХ има своя динамика на развитие и холдингът като шапка засега успява да балансира финансите им като взема от свое име големи кредити и после с тези пари отпуска други заеми на дъщерните си дружества. Също така се и задържат плащания, които също придават по-добър вид на отчетите.

Така например през 2016 г. БЕХ взе кредити за близо 2.3 млрд. лв. От тях 1.055 499 000 лв. са от пласираната облигационна емисия ценни книжа, която бе необходима за изплащането на дълга на НЕК към двете т.нар. американски въглищни централи за закупена от тях електроенергия по дългосрочни договори на преференциални цени. Другите 1 239 626 000 лв. са от държавния бюджет и също отидоха за борчове на НЕК – този път за поръчаното и изработено оборудване за АЕЦ "Белене". Така че, когато отиващите си управляващи говорят за стабилизиране на финансовото състояние на НЕК трябва да е ясно, че това е на гърба на БЕХ и на създадения фонд за сигурност на енергийната система, който събира по 5 процента от приходите на всички електроцентрали и от държавната парникова търговия. През 2016 г. от този фонд НЕК получи над 230 млн. лв., за да компенсира разходите си за закупуване на енергия от ВЕИ и двете американски ТЕЦ.

И докато при НЕК наистина има изплуване от няколкостотин милионната загуба в края на 2014 г., друго дъщерно дружество на БЕХ - ТЕЦ "Марица Изток 2", влошава драстично финансовите си показатели и нетната ѝ загуба в края на юни 2016 г. е близо 47 млн. лв., докато година по-рано отрицателният резултат е бил 32 млн. лв., сочи отчетът за този период на дружеството.

В считаната традиционно за "златната кокошка на българската енергетика" ядрена централа нещата са дори по-драстични. Печалбата на АЕЦ "Козлодуй" преди данъци за полугодието се е сринала до едва 900 хил. лв. при близо 78 млн. лв. година по-рано, сочат последно обявените от нея данни. Според тях приходите на ядрения оператор от продажба на електроенергия спадат с 6.5 процента.

При това положение не е е много коректно и от страна на двете партии да гледат нещата общо, но дори и да се приеме този подход финансовото състояние на групата БЕХ изглежда малко по-добро от завареното положение при идването на ГЕРБ на власт в края на 2014 г..

Заключение:

Така и четирите твърдения на БСП относно състоянието на енергетиката са неверни.

  

Допълнение:

Часове след публикацията на анализа, от БСП предоставиха на Mediapool в електронен вариант цитираното от тях писмо от изпълнителния директор на "Електроенергийния системен оператор" Иван Йотов до Петкова, което използваха, за да алармират за опасност от режим на тока. То съдържа и данни за състоянието на язовирите и за складовите наличности на въглища.

Според изпратената от Жельо Бойчев справка за състоянието на хидроенергийните язовири пише, че на 23 януари 2017 г. обемите на язовирите "Копринка", "Цанков камък", "Кърджали", "Тошков чарк", "Белмекен" и "Въча" са запълнени между 10 и 18 на сто. За останалите като "Батак", "Доспат", "Кричим", "Искър" и "Бели Искър" данни са за запълняемост между 52 и 68 процента. Тези данни се разминават в малка степен с изнесена от Василева информация, че "Искър" е пълен на 72 %, "Доспат" – на 63%, "Батак" – на 55 процента. При "Кричим" разликата с данните на БСП е сериозна - по думите на Василева там водите са до 96 на сто от капацитета на водоема. Разминаването е драстично и за язовир "Въча" и "Кърджали", които според ековедомството са пълни на 56 и 48 процента.

Откъде идват тези разминавания в двете справки не е ясно, но от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) заявиха, че достоверността на тяхната информация може да бъде проверена по Закона за достъп до обществена информация.

Видно от справката на БСП е обаче, че те са предпочели да се опрат в изявленията си пред медиите, че язовирите са празни, само на данните за някои от тях.

Цитираното от БСП писмо от МОСВ до НЕК с предупреждение да се спре производството на ток заради недостиг на вода в язовирите не бе изпратено от социалистите.

Заключение: Допълнителната информация коригира заключенията за твърденията на БСП за язовирите като по-скоро неверни.

  

Относно складовите наличности на въглища в ТЕЦ-овете, изпратената допълнително информация от БСП към дата 22 януари 2017 г., сочи, че базовите електроцентрали разполагат с достатъчно количества суровина. Резервите на "Ей и Ес Гълъбово" например надхвърлят 88 процента от обема на складовете. При ""КонтурГлобал Марица Изток 3" запълняемостта е над 68 процента. При държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" складовете са пълни на 28 процента. Според същото справка на БСП обаче "Ей И Ес" постигат нормативните изисквания за резерви на 88 процента, "КонтурГлобал" – на 110 процента, а "Марица Изток 2" – на близо 30 на сто. Между 10 и 20 на сто е запълнаемостта на обемите на по-малките топлоцентрали на бизнесмена Христо Ковачки. Представеният от левицата със закъснение документ сочи, че средно склаводете на ТЕЦ-овете са пълни на 40 процента. Доколкото обаче процесите по доставките на въглища са динамични, не е изключено картинката вече да е различна.

Заключение: Но след предоставената справка заключението за изказването на БСП, че складовете са празни е частично вярно.

  

Другата допълнителна информация от БСП относно вноса е в пасажа от писмото на Йотов до Петкова, в който пише, че "в някои часове се извършва търговски внос за потребление в България, което достига до 175 МВ за час, което показва недостиг на електроенергия в страната, въпреки активирането на всички електропроизводствени мощности в страната". Според същото писмо, чиято дата на изпращане не е видна, обаче няма аварирали мощност в страната.

Заключение: Доколкото от писмото не става ясно въпросния внос с каква честота и продължителност е извършван, твърдението на БСП, че страната ни от нетен износител на електроенергия се е превърнала във вносител остава невярно.

  

Относно констатациите в анализа за финансовото състояние от БСП не са изразили становище.

Споделяне
Вярно или не?

Добре дошли във FACT CHECK – зоната за проверка на фактите, изобличаване на неистините и дисекция на полуистините, изричани в публичния дебат. Тук намират място публични изказвания и твърдения, които са значими и важни за обществото, попадайки в обхвата на приоритетните теми, отчетени от авторитетни социологически агенции. Най-често това са изказвания и твърдения на представители на трите основни власти плюс медиите, но не само те.

Целта не е да хванем някого в лъжа и да го посочим с пръст, а да подобрим качеството и отговорността на публичния дебат, което означава дезинформацията бъде пресечена при нейния източник. В днешно време политиците рядко си позволяват откровени лъжи; тяхната "специализация" са полуистините, подвеждащите данни и факти, които да ги представят в най-добра светлина. Като издирваме и представяме фактите такива, каквито са, разсейваме димната завеса и даваме възможност на хората сами да си правят изводи.

Първата в българското медийно пространство платформа "FACT CHECK" стартира през септември 2016 г. с финансовата подкрепа на Институт "Отворено общество" – София за период от седем месеца.

Високият обществен интерес към този вид коректив на "публичното говорене" е причината да продължим рубриката.

Публикуваме анализи и оценки на изказвания на представители на политическия и корпоративния елит в България, подбрани по предварително определени критерии.

Анализите са безпристрастни, основават се на прозрачно извършени проверки, базирани главно на публични източници. В случай, че се докажат допуснати неточности в публикациите, те се коригират и се публикува коригирана версия, в съответствие с методологията на работа.

Повече за идеята на проекта - ТУК

Метод за селекция на изказванията, обект на анализ и оценка в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Модел на анализ и оценка на публичните изказвания в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Кодекс на принципите - ТУК

Още от Вярно или не?