Взрив на петролна рафинерия във Венецуела отне живота на 24 души

Двадесет и четири души са загинали, а близо 50 са ранени в ранните часове на събота при силна експлозия в петролната рафинерия край град Амуай в Западна Венецуела, предаде Ройтерс.

Сред жертвите е десетгодишно дете. 53-ма са ранени, уточни губернаторът на щата Фалкон Стела Луго. Освен пострадалата инфраструктура на предприятието са разрушени и околни жилищни сгради.

"Трагичният инцидент е станал поради изтичане на газ. В момента ситуацията е под контрол, няма заплаха от нови експлозии. Сега се занимаваме с ранените", съобщи за местна телевизия министърът на петрола и мините Рафаел Дарио Рамирес, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Амуайската рафинерия е най-голямата във Венецуела.

Неин оператор е държавната петролна компания PDVSA, която през последните години се бори с хронични проблеми, които засягат способността ѝ да осъществява амбициозните си планове за разширяване на дейността.

Венецуела е петият по големина износител на петрол в света, но сривове в електрозахранването, злополуки и планови спирания на мощности за ремонт спъват доставките за чужбина, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят