Взрив на строяща се АЕЦ във Франция

Петима души са обгазени в пожара, опасност от радиация няма

АЕЦ Фламанвил, сн: ЕПА/БГНЕС

Взрив избухна на площадката на строяща се ядрена мощност в АЕЦ "Фламанвил" в Северозападна Франция около 11 ч. българско време в четвъртък, съобщиха световните медии. Петима души са били обгазени в пожара, който е бил потушен бързо. Състоянието на пострадалите не е сериозно, обяви собственикът на атомната централа "Електрисите дьо Франс".

Изобщо не може да става въпрос за радиационно замърсяване, но от съображения за сигурност е била спряна работата на единия от двата работещи блока на ядрената централа в Нормандия, съобщиха от префектурата на департамента Манш.

Инцидентът е възникнал заради късо съединение в машинната зала на бъдещия реактор

АЕЦ "Фламанвил" е разположена на брега на пролива Ламанш на 29 км западно от град Валон. Действащите два блока, всеки от които с 1300 МВ мощност, са пуснати в експлоатация през 1986 и 1987 г.  

През 2004 г. е взето решение за изграждането на трети блок от ново поколение с мощност 1650 МВ, който е разработка на френската корпорация "Арева". Първоначално реакторът трябваше да бъде пуснат в експлоатация през 2012 г., но неведнъж срокът бе преместван заради забавени доставки и подобряване на сигурността на проекта. Общата стойност на ядрения блок нарасна от 3.3 млрд. евро през 2004 г. до 10.5 млрд. евро. Сегашният срок за въвеждане в експлоатация на блока е краят на 2018 г.

На АЕЦ "Фламанвил" се  падат 4.5 на сто от общото производство на френските ядрени централи. В нея работят 1500 души. В историята на съоръжението не е имало сериозни инциденти, които да надхвърлят второ ниво или повече от скалата на ядрените събития INES.


Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?