Взрив пред център за иракски военнослужещи уби 47 души

Кола - бомба се взриви в центъра на Багдад и уби 47 души, повечето от които иракчани, наредени на опашка за набиране на военнослужещи за новата иракска армия.

Експлозията, причинена от атентатор - камикадзе, стана по-малко от 24 часа след друг самоубийствен атентат пред полицейски център за обучение на иракчани в град Искандария, на около 40 километра южно от Багдад, при който загинаха 53 души.

Антикоалиционните сили изглежда са сменили тактиката си, като са насочили атаките срещу иракските сили за сигурност, каза американски военен говорител.

Експлозията стана недалеч от "зелената зона", добре охранявания район в центъра на иракската столица, където се намира централата на международната коалиция.

Полковник Ралф Бейкър заяви пред Ройтерс от местопроизшествието, че нападението е било извършено от един терорист. В колата му имало между 135 и 225 килограма пластичен експлозив, смесен с артилерийски снаряди, с цел да се нанесат по-големи поражения. Американският военен изтъкна, че нападението е било насочено срещу иракчаните.

"Бяхме се наредили на опашка, чакахме да започне записването на новата армия и видяхме към нас да се приближава бяла кола. След това тя избухна. Много хора загинаха. На опашката имаше около 400 души", разказва Гасан Самир, един от ранените в атентата. Част от иракчаните чакали да заминат на лагер за обучение в Йордания.

Американските войски отцепиха района на малкото летище Мутана, където е разположен центърът за набиране на военнослужещи.

Полк. Бейкър каза, че атентатът носи почерка на Ал Каида.

Споделяне

Още от Свят