Яхта с 63 бежанци е задържана край Шабла

Част от имигрантите са настанени в болница

Яхтата със задържаните бежанци, сн. МВР

Малка яхта, за която се смята, че преди дни е била открадната от Турция, е задържана край Шабла в събота с 63 нелегални имигранти на борда, сред които деца и дори бебета. Младеж на 16 години в тежко здравословно състояние се наложило да бъде откаран от екип на Спешна помощ в болницата във Варна. Наложило се е хоспитализацията и на други от бежанците.

По данни на МВР информацията за плавателен съд, пътуващ с непостоянна скорост и променлив курс в района на Шабла, е постъпила на 16 август около 14:45 часа в дежурната част на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Бургас.

Плавателният съд се е придвижвал със скорост около 5 възела към Румъния и капитанът му не е отговарял на повикванията, изпращани от Локален координационен център-Галата. За проверка на ситуацията е бил изпратен граничен патрулен кораб.

Служителите на гранична полиция установили, че става въпрос за ветроходна яхта с българска регистрация, управлявана от капитан - турски гражданин, с около 60 човека на борда, които се определяли като нелегални имигранти, посочват от МВР.

59 от бежанците се определили като афганистанци, останалите - като сирийци. 18 са жените сред тях, 16 са децата. При проверката било установено, че 16-годишен младеж се нуждае от лекарска помощ. Веднага е била осъществена връзка с Морски спасителен център-Варна. Около 22:45 часа е бил изпратен катер на Морски спасителен център-Каварна, който е транспортирал 16-годишния младеж до Каварна. След преглед на място от екип на спешна помощ се установило, че е наложително момчето да бъде приведено в спешния център на МБАЛ "Св. Анна" – Варна, а по-късно и до спешен детски кабинет в МБАЛ "Св. Марина" – Варна, където да остане за лечение.

Днес рано сутринта задържаната и конвоирана от катери на гранична полиция яхта е акостирала на "Морска гара – Варна".

Тази нощ бежанците ще пренощуват във Варна. От БЧК са раздали храна за 48 часа, дезинфектанти и маски. Очаква се утре бежанците да бъдат транспортирани до центровете за настаняване в страната.

Директорът на Българският червен кръст във Илия Раев каза, че част от бежанците, особено децата и бебето, са били в недобро състояние. Двама възрастни също са в болница. Повечето от хората са млади, каза Раев и  определи видяното като "тъжна картина".

Той препоръча също така обезпаразитяване на Морската гара във Варна преди в понеделник да приеме пасажерите от очакващия се да акостира голям пътнически кораб.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?