Яне Янев се появи и обяви: Ходих на протестите, седях отстрани, за да не ме видят

Яне Янев

"Много им симпатизирам на протестите и истински им стискам палци... Отидох. Но не исках да ме забележат медиите, затова бях максимално настрани".

Това заяви след доста голямо публично мълчание лидерът на РЗС Яне Янев по Нова телевизия в неделя в отговор на въпрос дали е ходил на протестите, след като им симпатизира.

"Радостно е, че за пръв път има порив за смяна на системата, но това не може да стане с промяна в Изборния кодекс, защото това е само инструмент", каза бившият депутат и рупор на борбата срещу корупцията по високите етажи Яне Янев.

"Ако протестът успее като тези и концепции, без проблем ще бъде пометено правителството. Но проблемът е в основният закон - конституцията, защото сега няма реално делене на властите.

Той даде пример "колко е сбъркана системата в България" с това, че "президентът издава указът (за съставяне на правителство), но след това няма контрол".

"Парламентарният контрол също не е реален, защото въпросите се определят предварително, т.е. има "договорен контрол".

"Презиран съм от олигарсите и от статуквото, защото съм за прозрачност", коментира още Янев. "Видяхте колко се скача срещу моя закон за публичност на имуществото. Защо? Какво лошо има в това?", заяви той. Даде пример с медиите, като заяви, че журналистите не са виновни, защото просто си вършат работата, но собствениците на медии са пет човека в България.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?