Янукович атакува в съда изборната победа на Юшченко

Виктор Янукович, който загуби президентските избори в Украйна, обжалва във Върховния съд решението на Централната избирателна комисия от 30 декември, с което тя отказа да признае за недействителни резултатите от прегласувания втори тур на президентските избори.

Това съобщи в сряда пред журналисти представителят на Янукович в ЦИК Нестор Шуфрич, предаде ИТАР-ТАСС.

Щабът на Янукович възнамерява да обжалва и решението на ЦИК за официалните резултати от изборите, каза още Шуфрич. Това решение ще бъде огласено, когато бъде взето.

В сряда отиващият си украински президент Леонид Кучма официално прие оставката на министър - председателя Янукович.

Вечерта на 31 декември Янукович заяви, че е подал оставка като премиер, след като неговият съперник Виктор Юшченко се обяви за победител на повторението на президентските избори в страната.

Янукович, който бе подкрепян от Москва, отказва да приеме загубата си и ще обжалва до последно резултатите.

Кучма е назначил за изпълняващ длъжността министър - председател първия вицепремиер Николай Азаров.

Вторият на тур на изборите в Украйна бе повторен на 26 декември, след като опозицията начело с Юшченко и независими наблюдатели обвиниха правителството в масови фалшификации на редовните избори от 21 ноември в полза на Янукович. Върховният съд на Украйна не призна изборните резултати и насрочи прегласуване, в което Юшченко спечели с над 8 процента срещу Янукович.

ББС посочва, че Юшченко не може официално да бъде обявен за победител, докато неговият съперник не изчерпи всички законови възможности за оспорване на изборните резултати.

Подавайки оставката си като премиер в последния ден на декември, Янукович каза, че смята за неприемливо да заема "каквато и да било длъжност в държава, управлявана от тази власт". По-рано парламентът в Киев бе гласувал недоверие на кабинета Янукович, което формално означаваше оставката му, но премиерът отказа да напусне поста и излезе в отпуск за периода на избирателната кампания.

След изборите на 26 декември Върховният съд отклони жалбата на Янукович срещу ЦИК, която от своя страна отказа да удовлетвори искането му резултатите от вота да бъдат обявени за недействителни.

Юшченко и Саакашвили с обща декларация

В сряда Виктор Юшченко и грузинският президент Михаил Саакашвили - прозападно настроени политици, дошли на власт след масови опозиционни протести срещу лоялни на Москва режими - отрекоха да са получавали външна помощ за избирането си. Те заявиха, че революциите в страните им представляват нов етап от освобождаването на Европа, предаде АФП.

"Категорично отричаме нашите демократични и мирни революции да са били изкуствени или извършени след външна намеса", пишат в обща декларация двамата лидери, които прекарват ваканцията си в западна Украйна.

В документа се подчертава още, че двете бивши съветски републики се обявяват за обединена Европа и желаят добри отношения със съседните страни.

САЩ бяха обвинени, че чрез неправителствени организации и фондации са финансирали опозицията в Украйна и Грузия, отбелязва АФП.

Основното обвинение на досега управляващите в Украйна срещу Янукович беше, че е "марионетка на САЩ".

В случая с Украйна обаче особено активна беше позицията на Европейския съюз, който категорично се обяви за прегласуване на изборите и против намесата на Москва в бившата съветска република.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?