Японски астронавт излъгал - пораснал е в космоса с 2, а не с 9 сантиметра

Японски астронавт излъгал - пораснал е в космоса с 2, а не с 9 сантиметра

Японският астронавт Норишиге Канаи, който е в екипажа на Международната космическа станция, се извини за невярната информация, че е пораснал с 9 см, откакто е там, и уточни, че разликата с обичайния му ръст е само 2 см, съобщи Ройтерс.

 

Повечето астронавти порасват през продължителните космически мисии, защото гръбначният им стълб се удължава заради липсата на гравитация. Разликата в ръста обикновено е най-много един-два сантиметра и след завръщането на Земята тя изчезва.

 

Канаи, който пристигна на Международната космическа станция миналия месец, сам пусна съобщението за промяната в ръста си в Туитър, като допълни, че се притеснява дали ще се побере на седалката на капсулата "Союз".

 

Съобщението му направи голямо впечатление и беше разпространено от много медии. Ден по-късно обаче той се извини и разказа, че командирът на мисията Антон Шкаплеров го е накарал да се измери отново и се е оказало, че ръстът му е 182 см - с 2 см повече, отколкото на Земята.

 

"Извинявам се за тази ужасна фалшива новина" - написа Канаи в Туитър, без да обяснява на какво се дължи първоначалната грешка. Той добави, че няма да има проблем да се побере в капсулата "Союз".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?