Японски министър се самоуби под тежестта на корупционен скандал

Японски министър се самоуби под тежестта на корупционен скандал

Японският министър на земеделието, горите и риболова е починал в понеделник след като бе съобщено, че се е обесил часове преди да бъде изслушан в парламента за корупционен скандал, предаде СиЕнЕн.

Шейсет и две годишният Тошикацу Мацуока е открит в апартамента си в безсъзнание и е откаран спешно в болница, където е регистрирана смъртта му, съобщиха от полицията в Токио.

“Потвърждаваме, че министърът на земеделието Тошикацу Мацуока е мъртъв. Дълбоко сме натъжени”, заяви правителственият говорител Ясухиса Шиозаки.

Шиозаки каза, че полицията все още разследва причината за смъртта и затова той не може да потвърди официално, че е става дума за самоубийство.

Японските медии предадоха, че министърът е открит от секретаря си обесен в служебния си апартамент в жилищен комплекс за депутати край парламента в центъра на Токио. Има и предсмъртно писмо. Той бил откаран в безсъзнание в болницата, където лекарите няколко часа безуспешно се опитвали да спасят живота му.

Министър-председателят Шинзо Абе каза, че макар министърът му да е бил под ожесточени критики на парламента, той е разчитал на неговия опит и е “дълбоко разочарован” от станалото.

През последните Мацуока бе в центъра на няколко шумни скандала за корупция. Според японски медии министърът декларирал огромни разходи за служебно помещение, което му било предоставени безплатно. Името на Мацуока бе замесено също в скандал за политически дарения от строителни предприемачи, които впоследствие спечелили държавни търгове в министерството на земеделието.

В понеделник следобед министърът трябваше да се яви пред парламентарна комисия да дава обяснения.

Новината за самоубийството на Мацуока е удар на правителството на Абе, чиято популярност пострада след избухването на скандалите.

В момента подкрепата за кабинета е 32 процента, с 11 пункта по-ниска от тази през април, сочат данните от национално проучване, проведено през почивните дни и оповестено в понеделник.

Две авторитетни социологически агенции твърдят, че нараства разочарованието от правителството, най-вече заради загубата на пенсионни плащания за милиони японци. Това е последният проблем за правителството на Абе, което бе изправено пред финансови скандали, свързани с няколко министри, сред които Мацуока.

Само три дни след като пое поста той се извини публично за това, че не е декларирал 1 млн. йени (8 500 долара) политически дарения от група с лоша репутация. Той призна за недекларираните средства, получени под формата на закупени билети за тържество за фондонабиране, но се оправда, че не знаел, че постъпленията не са били отчетени.

Японският закон за политическите фондове изисква такива дарения да се декларират, когато надхвърлят 200 000 йени (1 700 долара), пише Киодо нюз. Постъпленията са от World Business Expert Forum - група, чието име се асоциира с скандално известната консултантска компания FAC, чийто офиси бяха претърсвани по подозрения за нелегално набиране на фондове от инвеститори.

СиЕнЕн отбелязва, че Япония е сред страните с най-много самоубийства в света. Над 32 000 японци са отнели живота си през 2004 г., повечето от които са възрастни хора.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?