Ясни са датите на изпитите след седми клас

Изпитите по български език и математика за кандидатстване след седми клас ще са съответно на 27 и 31 май, съобщиха във вторник от образователното министерство. През тази учебна година те за първи път ще обединяват външното оценяване и изпитите след седми клас.

Както вече бе обявено, тестът по двата предмета ще се състои от два модула. Първият от тях ще бъде за външното оценяване и ще оценява усвоените от всички ученици знания и умения от общообразователния минимум, а вторият модул е за класирането в профилираните гимназии с изучаване на чужд език.

Учениците ще се явяват на изпитите в училищата, в които учат, а квесторите ще са от други учебни заведения.

Седмокласниците няма да подават предварително заявления дали ще се явяват само на първия модул, а намерението си за кандидатстване с получените оценки ще се заявява след излизането на окончателните резултати.

Оценката от външното оценяване след седми клас ще бъде една от текущите оценки за втория учебен срок и ще участва в оформянето на крайния успех за втория срок и годината.

В гимназиите ще се влиза със сборна оценка и от двата модула във външното оценяване.

В изпита по български език и литература няма да има промени и той отново ще включва тест и преразказ. Все още не е уточнено, на най-вероятно първият модул за външното оценяване ще е с продължителност 60 минути, а вторият - 90 минути.

"В самата форма на теста и в изпита няма промяна, учениците ще бъдат подготвяни за тях в училище", каза образователният министър Йорданка Фандъкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България