Явор Куюмджиев не изключва поскъпване на тока и с 20 %

Явор Куюмджиев, БСП

В известен смисъл поскъпването на тока е неизбежно, заяви бившият зам.-председател на комисията по енергетика в НС Явор Куюмджиев (БСП).

Той отказа да прогнозира с колко точно може да поскъпне електроенергията. По думите му обаче не е невъзможно цената на тока да се вдигне с 20 на сто.

Той обясни пред Нова телевизия, че не вижда смисъл в смените, които служебното правителство прави в последните дни. Последният пример бил смяната на шефа на борда на БЕХ.

”Искрено се съмнявам, че те ще предприемат мерките, които са необходими, а те са да се справят с двата основни проблема на българската енергетика - големите разходи, които отиват за вятърни и слънчеви централи - 30% от разходите само за 5% от тока и големите разходи за т.нар. ”американски ТЕЦ-ове", където цената на изкупуване на електроенергия е два и половина пъти по-висока от пазарната, като се изкупуват задължително всичката произведена енергия. Ако те не се справят с тези два проблема, цената на тока ще се вдигне", категоричен бе Куюмджиев.

Той бе категоричен, че няма да се стигне до режим на тока, тъй като страната ни произвежда повече електроенергия, отколкото са необходими за вътрешното потребление и износа.

Енергийният експерт Атанас Тасев коментира, че в енергетиката цъка ценова бомба с часовников механизъм.

”И сега тази бомба е готова за детониране. Въпросът е кой ще я детонира и с колко", обясни енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Той изчисли, че в момента ”само ценовият дефицит в НЕК възлиза на 1.5 млрд лв., който има пряко отношение към ценообразуването. И зад балансовия, това са задълженията за инвестиционна дейност, са 1.4 млрд. лв., или общо 2.9 млрд. лв. Това е само в НЕК", добави той.

По думите му заради рестрикции в последните години не са извършени редица инвестиционни и ремонтни програми и ако те се осъществят, сумата нараства значително.

Споделяне

Още от България