Язовир "Студена" е наполовина пълен

Язовир "Студена" е наполовина пълен

Наполовина вече е пълен язовир "Студена", който снабдява с вода Перник. Във водоема има  близо 13,2 млн. куб. м. вода при максимален обем от 25,5 млн. куб. м.

Ако темповете, с които се пълни язовирът продължат, очакванията са в края на май обемът му да достигне 17-18 млн. куб. м. и през лятото въведеният през ноември 2019 г. режим да отпадне.

От февруари, когато почти бе достигнат санитарният минимум, досега обемът на язовир "Студена" се е увеличил с над 10 млн. куб. м, сочат данните на Министерството на околната среда и водите.

През втората половина на март режимът в Перник бе облекчен, като водата се спира само нощем. В момента градът получава вода както от яз. "Бели Искър" по спасителната тръба през София, така и от язовир "Студена", откъдето дебитът бе увеличен заради проблемите с авариите по водоснабдителната мрежа на Перник-

"Темповете, с които се пълни, ако продължат и през май, ще имаме един почти пълен язовир в края на месеца, което е доста добре. Миналата година на днешната дата обемът е бил 11,6 млн. куб. м, сега е 13,2 млн. Така че сме по- добре от миналата година и се надявам тази тенденция да продължи до края на май, за да сме спокойни за лятото и разбира се за цялата година",  каза управителят на ВиК Перник Борислав Иванов, цитиран от БНР.

По думите му със започналата подмяна на най- компрометираната част от вътрешната водопроводна мрежа ще намалеят авариите и загубите на вода.

Споделяне

Още от България