Йемен призова за арабска сухопътна операция срещу шиитските бунтовници

Йеменският външен министър Рияд Ясин призова за арабска сухопътна намеса срещу шиитските бунтовници хуси "възможно най-скоро", предаде Ройтерс.

Пред телевизионния канал Ал Арабия Ясин се обяви за сухопътна операция на водената от Саудитска Арабия коалиция от сунитски арабски държави, за да бъдат спасени инфраструктурата на страната и йеменците, озовали се под обсада в много градове.

От шест дни коалицията извършва въздушни удари срещу подкрепяните от Иран бойци хуси и армейски части, воюващи срещу президента Абд Рабу Хади, чиято последна крепост в южния град Аден беше обстрелвана интензивно миналата нощ.

В Рияд саудитският външен министър принц Сауд Ал Фейсал каза, че операцията в Йемен ще продължи до пълното стабилизиране на обстановката. "Ще защитаваме законната власт и ще действаме, докато постигнем целта си, а именно, връщане на Йемен към стабилност, сигурност и единство", заяви Ал Фейсал.

Вчера саудитският крал Салман каза, че вратите на Саудитска Арабия са отворени за междуйеменски диалог, но постави като условие за начало на мирните преговори разоръжаването на всички формирования.

В Кувейт иранският заместник-външен министър Хосейн Амир каза, че Иран и Саудитска Арабия могат да си сътрудничат за решаване на йеменския конфликт, съобщи Ройтерс. Запитан от журналисти дали Иран е установил връзка с регионалния си съперник, той отговори: "Опитваме се." Хосейн Амир добави, че Техеран има конкретно предложение за прекратяване на войната.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят