Йордан Бакалов предложен за шеф на сините депутати

Йордан Бакалов предложен за шеф на сините депутати

Депутатът Йордан Бакалов ще оглави Парламентарната група (ПГ) на ОДС, която повече от два месеца беше без шеф, след като предишният лидер на СДС и на синята група Петър Стоянов напусна първо партията, а след това Народното събрание.

След заседание на Националния съвет (НС) на СДС в понеделник лидерът на партията Пламен Юруков обясни, че е посочил за поста Бакалов, защото е депутат “трети мандат, с голям авторитет в средите на синята партия, умее да организира и ръководи колектив”.

По споразумението, подписано от партиите в ОДС, председател на ПГ трябва да бъде или лидерът на СДС, или народен представител, предложен от него.  Номинацията на Бакалов трябва да се утвърди на заседание на синята група.

Самият той увери, че ще работи в диалог с всички партии в групата на ОДС. Действията на един председател могат да бъдат само събиране и умножение и да се работи с консенсус. Ако кажа, че съм се съгласил да заема тази длъжност с бурни овации, значи да ви излъжа, но аз не се ръководя емоционално, а с оглед на бъдещи събития, коментира Бакалов. По мнението му двете най-важни събития, които предстоят в Народното събрание, са разглеждането на бюджета за следващата година и приемането на закон за мегаагенцията по сигурността.

Йордан Бакалов бе един от конкурентите на Пламен Юруков за лидерския пост в СДС по време на последната Национална конференция през юни, но остана трети. Той беше сред съперниците и на Петър Стоянов за същия пост преди две години, но също безуспешно. В партията си той често е опозиция на про-ГЕРБ и ДПС залитанията и не се ползва със солидно влияние в Националния изпълнителен съвет на СДС.

Запознати със ситуацията в партията определиха хода на Юруков като опит за туширане на недоволството.

Освен това Бакалов е сред хората от СДС, които запазиха колегиални отношения с ДСБ, а в момента важен политически проект на Пламен Юруков е за съвместна парламентарна група на двете десни формации. ДСБ засега се опъват, не на последно място защото при евентуален парламентарен алианс с ОДС, те трябва да приемат и коалиционните им партньори от “Ред, законност и справедливост” на Яне Янев и “Гергьовден”.

Споделяне

Още от България