Йордан Цонев: И Кьовеши е единствен кандидат, защо е тази ярост срещу Гешев

Йордан Цонев, Снимка: БГНЕС

Критиците на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор провявят двоен стандарт. И кандидатът за европейски главен прокурор е само един – румънката Лаура Кьовеши, но никой не възразява, заяви пред Нова телевизия депутатът от ДПС Йордан Цонев. Според него критиките идвали основно от т.нар. „разградско дясно“. Цонев даде да се разбере, че ДПС подкрепят Гешев, макар и уточнението, че партиите нямат правомощия в тази процедура и не могат да се месят. Зам.-главният прокурор е предпочитан за шеф на държавното обвинение и от правителството.

Един пример ще ви дам – бил единствен кандидат, как щяло да има надбягване с един кон. Ами Кьовеши да не би да е тройна? Там защо одобряват? Т.е. двойни стандарти и присвоена роля“, заяви Цонев.

Според него политическата опозиция изкуствено се опитва да си присвои някаква роля, без да има обществена подкпрепа. На последния вот избирателите са преценили, че те „трябва да почиват“, обясни Цонев.

Аз питам защо е тази яростна атака. Във връзка с това, че техните лидери са подсъдими ли, във връзка с какво?“, попита Цонев.

Аргументът, че и Кьовеши е единствен кандидат бе лансиран и от самия Гешев в интервюто му пред БНТ във вторник. Той заяви, че основните му критици от „Демократична България“ нямали аргументи и затова се опитвали да лепят етикети.

Към момента зам.-главният прокурор изглежда почти сигурен приемник на поста на Сотир Цацаров. Той има подкрепата на 11 души от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. На Гешев му трябват още 6 гласа, за да спечели избора.

Правосъдният министър Данаил Кирилов заяви, че той няма да издига друга кандидатура. Цацаров пък каза, че ако президентът Румен Радев не подпише указ за назначаването на Гешев, той би гласувал за него отново. При втори избор Радев не може да откаже указ.

Споделяне

Още от България